Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
 Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Efter stor dramatik - Sverige slog Island

Publicerad

Han vann skytteligan i OS i London. Och blev bäste målskytt när Sverige besegrade Island med 31–29 (14–15) i en svängig match i Helsingborgs nya arena.

Niclas Ekberg håller krutet torrt.

Hela åtta mål fick han till. Tre kanonsäkra straffar i första halvlek. Fem luriga mål från kanten och linjen i andra.

Den gänglige högersexan verkar ha all rutin i världen: listig, snabb och säker.

Han har utvecklats till en av veteranerna bland de många nya handbollsspelarna som kallats in till de tre träningslandskamperna mot Tyskland (en förlust, en oavgjord) och nu Island.

– Vi har en bra plantskola... står jag och säger som bara är 24 år, sade Niclas Ekberg.

Sverige började bra men sjönk sedan betänkligt i kvalitet i mitten av första halvlek och fick bara in två bollar på tolv minuter bakom Islands VM-målvakt Aron Gudjonsson.

Och låg under med som mest sex mål.

Då satt Ekberg på bänken. Utom när han drog in straffar till 6–2, 13–15 och 14–15.

– Ja, känslan var där i dag, det har varit lite si och så med det under en period, sade han.

"Bra moral"

Efter pausen blev det riktigt rolig handboll.

Som förbundskaptenen Staffan Olsson sade:

– Mycket spring i benen, bra moral och fina kontringar.

Niclas Ekberg sköt 21–20, knorr stolpe in ur snäv vinkel. Han vinklade in 24–22, drog sig in i mitten och lurade det isländska försvaret med 26–22. Och rundade av med 28–26 och 30–28.

Och fick betygsätta sin insats:

– Den var bra, förutom målen hade jag två i virket.

Kvalmiss i fjol

I London gjorde Ekberg 50 mål när Sverige tog silver.

Och han hade gärna åkt till Spanien och spelat VM på lördag. Men den festen missade Sverige efter kvalfadäsen i fjol.

– Vi sabbade den chansen, tråkigt, för vi har visat hela handbollsvärlden att vi borde varit med där. Men det har vi deppat klart över, nu bygger vi för nästa mästerskap. Vi har många nya spelare som visat fina takter, sade Ekberg.

– De är med för att de är bra, klart de var lite nervösa i deras första landskamper. Men det var jag med när jag kom in i landslaget.

Nu ska Sverige spela en fyrnationsturnering med början om ett par dagar i Uppsala.

– Men jag ska inte vara med. Jag ska vila, och sedan hem till Kiel när Bundesliga drar i gång. Kroppen har inte fått ta igen sig riktigt på ett år.

Januarilandskamperna är en uppladdning inför kvalet till EM i Danmark 2014.

Sverige kvalar mot Polen den 4 april (Malmö Arena) och den 7 april i Gdansk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag