Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storspelade: ”Tur att vi har honom”

Foto: RADOVAN STOKLASA / BILDBYRÅN
Foto: RADOVAN STOKLASA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Med kniven mot strupen i handbolls-EM lyckades Sverige slå Ryssland med 29–23 i mellanrundans första omgång.

Detta sedan Andreas Palicka storspelat under stora delar av matchen.

– En jättematch av Palicka. Det är kul för honom och laget. Det är den Palicka vi känner, säger Glenn Solberg.

– Han var helt otrolig i dag. Det är skönt att han visar den nivå han har. Det är tur att vi har honom, säger Eric Johansson.

En smärre ödesmatch var det som väntade det svenska laget i EM-mellanrundans första omgång och Ryssland stod för motståndet.

Efter fem minuters spel hade Sverige också en 4–2-ledning efter ett mål av Jim Gottfridsson och ett par räddningar från Andreas Palicka.

Efter halva halvleken var ledningen 9–7 i svensk favör men den krympte därefter. För med drygt 20 minuter spelat var ställningen 10–10 innan Wanne, som hyllas av Glenn Solberg, satte ett nytt straffkast till 11–10.

– Jag är nöjd med Wanne och hans egenskaper. Det är en bra egenskap han har att göra mycket mål och sätta straffar, säger Solberg om målskytten.

”En jättematch av Palicka”

Innan paus satte Oscar Bergendahl och Fredric Pettersson var sin boll och ställningen i paus var 16–13 i svensk favör. 

Tidigt i andra halvlek fortsatte Sverige på inslagen väg. Andreas Palicka stod för en räddning och Eric Johansson satte 17–13.

Med andra ord fanns det anledning att hylla Anderas Palicka, precis som förbundskaptenen Glenn Solberg gjorde efter matchen.

– En jättematch av Palicka. Det är kul för honom och laget. Det är den Palicka vi känner.

Sverige fortsatte sedan att tycka på och utökade sin ledning. Först till 18–14, sedan 19–14 och efter 10 minuter var ställningen 20–15 i svensk favör. 

Förbundskaptenen lyfter försvarsspelet

Därefter kunde de utöka, hålla undan och inleda mellanrundan med seger. Slutsiffrorna skrevs till 29–23 och drömmen om semifinal lever.

Samtidigt hyllas Anderas Palicka även av lagkamraten Eric Johansson.

– Han var helt otrolig i dag. Det är skönt att han visar den nivå han har. Det är tur att vi har honom, säger han.

På frågan om vad som fungerade extra bra mot Ryssland lät Glenn Solbergs svar självklart: Försvarsspelet.

– Det är väl försvarsspelet som jag tycker sett bra ut de flesta matcherna. Så det tycker jag ser väldigt bra ut. Sen får de lite smuggelinspel och sånt som är störande. Men försvarsspelet har sett bra ut och gör det i dag med. Det är klart godkänt, säger han.

Ur arkivet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.