Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Doldisen: ”Gillar inte att ta allt för mycket plats”

Albin Lagergren.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han är en av landslagets stora trotjänare.

Men Albin Lagergren, 30, får sällan de stora rubrikerna.

– Jag gillar inte att ta allt för mycket plats, säger Sveriges högernia.

Sedan debuten 2016 har Albin Lagergren varit mer eller mindre självskriven i det svenska handbollslandslaget. Han gör just nu sitt nionde mästerskap.

Trots det är han relativt anonym.

Vad det beror på?

– Jag är väldigt lugn och lite försynt som person. Det är bara sån jag är. Jag gillar inte att ta allt för mycket plats, säger Lagergren.

Medan spelare som Jim Gottfridsson, Andreas Palicka och Hampus Wanne är stora profiler i både klubblag och landslag, med tiotusentals följare på sina sociala medier, är Albin Lagergren något av en doldis.

– Vi har ganska många som gillar att ta plats, säger han med ett leende och tillägger:

– Jag tror att det är bra att man har en blandning.

Hur ser du på gruppdynamiken i landslaget?

– Den är jättebra! Jag ser verkligen fram emot varje gång jag får chansen att komma hit och träffa alla. Det är som sagt en härlig blandning av många personligheter.

Expressen träffar Albin Lagergren på landslagets hotell i centrala Göteborg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Vuxit med förtroendet

Albin Lagergren är sedan flera år tillbaka förstavalet på högernio i landslaget. I klubblaget Rhein-Neckar Löwen hade han en tung fjolårssäsong, men innevarande säsong har han sett bättre ut.

– Den är jag väldigt nöjd med. Förra säsongen var tuff, men nu har jag fått spela mycket och fått mycket ansvar. Det har blivit bra och det har varit en rolig säsong hittills.

Den tyska klubben har blivit något av en svenskkoloni. I laget spelar utöver Lagergren även målvakten Mikael Appelgren, vänsternian Lukas Nilsson och vänsternian Olle Forsell Schefvert.

Har det bidragit till ditt lyft denna säsong?

– Både och. Det är alltid skönt att ha svenskar som man kan prata sitt eget språk med, men främst är det att tränaren (Sebastian Hinze) har trott mycket på mig. Jag har fått mycket förtroende av honom.

Det förtroendet är något som Albin Lagergren har vuxit med.

– Ja, man får chansen även om man misslyckas. Man vet att man ändå får sina minuter i varje match, säger han.

Lagergren är sedan flera år tillbaka förstavalet på högernio i landslaget.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Byter klubb nästa säsong

Men efter årets säsong lämnar den 30-årige svensken klubben och återvänder till SC Magdeburg som han spelade i 2018-2020.

– De har ett otroligt bra lag och en fantastisk publik. Sen har min tjej kompisar utanför handbollen där och jag vet att hon kommer ha det bra socialt. Det känns också bra, säger han om det kommande klubbytet.

Hur bra är laget?

– Topp två, tre i ligan skulle jag säga. Med den truppen de har ska de vara med och slåss om att vinna och de ligger där uppe nu också. Självklart hoppas jag att vi ska spela i Champions League också.

Var det inte aktuellt att stanna i Rhein-Neckar Löwen?

– De kom med ett kontraktsförslag och ville att jag skulle vara kvar, men det har hänt mycket de här två första åren. Jag kände att jag var tvungen att lämna.

Vad tänker du på?

– Det är en blandning, både på och utanför planen, svarar Lagergren utan att gå in på några detaljer.

Nästa säsong återvänder Albin Lagergren till Magdeburg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Många islänningar på plats

För Sverige väntar nu matcher mot Island (fredag) och Portugal (söndag) i VM:s huvudrunda.

– Jag tror att vi har bra chanser och vi går så klart in till varje match för att vinna. Framför allt blir nyckeln att spela bra bakåt så vi får våra kontringar, säger Lagergren.

Portugal har en av sina styrkor i sju mot sex-spelet – något Blågult hade problem med mot Kap Verde i gruppspelet.

– Ja, vi hade det lite tufft där, men jag tycker mest att det berodde på att vi inte riktigt var där och jobbade så mycket som man behöver göra i försvaret när man spelar mot ett lag som kör sju mot sex.

Och Island?

– Ett väldigt bra lag. De är väldigt starka en mot en, så där måste vi vara kompakta och hjälpa varandra. Island är starka individuellt och det kommer bli en otroligt tuff match. Jag har sett att de har många islänningar på plats på läktarna också så det blir nog fin inramning. För oss har Scandinavium varit ett fantastiskt stöd i våra matcher.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.