Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Doldisen debuterar – hyllar SHL-stjärnan

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

SKÖVDE. En allvarlig knäskada satte stopp för landslagsdebuten för 1,5 år sedan. 

Nu tänker doldisen Clara Lerby, 22, göra avtryck i handbolls-VM – och hon tackar brorsan, SHL-stjärnan Carl-Johan Lerby, 24, för stödet under rehabperioden. 

– Vi har alltid snackat mycket och sporrat varandra, säger hon.

I februari 2020 blev vänstersexan för första gången uttagen till seniorlandslaget när hon tog plats i truppen till OS-kvalet. Men på grund av pandemin sköts kvalet upp och sedan ställdes hela EM-kvalet in. Och på försäsongen i fjol drog Clara Lerby av korsbandet. 

I höst har 22-åringen gjort det väldigt bra i Lugi och i oktober gjorde hon sitt första framträdande i den blågula tröjan på seniornivå. Och nu är det alltså dags för VM i Spanien och mästerskapsdebut. 

– Jag är lite överraskad över att jag är med, det är ju något man hoppats på men man kan aldrig veta. Samtidigt har jag snackat med Tomas (Axnér, förbundskaptenen) vid olika tillfällen och han har sagt att jag ska fortsätta göra det jag är bra på, säger Clara Lerby, som inte nöjer sig med att vara med i VM för att se och lära. 

– Man hoppas ju alltid att man får spela, men vi har en stark trupp och Elin (Hansson) som var med i OS är förstås också bra på vänsterkanten. Det är bra konkurrens, men jag tänker ta chanserna jag får. 

Skåningen, från Trelleborg, kommer från en familj med stort idrottsintresse. Pappan spelar golf, mamman är crossfitinstruktör och hockeyspelande brorsan Carl-Johan Lerby är tillbaka i Malmö Redhawks efter ett år i AHL-laget Stockton Heat i Nordamerika. 

– Det är väl skönt att ha honom hemma i Sverige igen. Vi har tät kontakt och har alltid snackat mycket, så vi är ganska tajta. Vi är som bästa kompisar och brukar kolla på varandras matcher. Det är kul att kolla på hockey och de spelar ju typ varannan dag. 

Lerby: Hon dödar ju en 

Crossfitträningen kan vara bra för handbollsspelandet, men Clara Lerby är inte lika frälst som sin mor. 

– Jag gillar det inte så mycket. Jag har kört någon gång på sommaren med mamma, men hon dödar ju en, haha. Det kan vara gott att köra ibland, men hon gör det ju varje dag. Lyft och så passar inte mig, jag gillar nya grejer och vill inte köra samma sak hela tiden. 

På fredagskvällen kliver Sverige in i turneringen mot Uzbekistan, på söndag väntar Puerto Rico innan det på tisdag är dags för en förmodad gruppfinal mot Nederländerna. 

– Först och främst ska vi se till att ta oss vidare från gruppspelet i Torrevieja, sedan ska vi försöka gå så långt som möjligt, säger Clara Lerby. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.