Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dilemmat (?) för Sverige: ”Det är deras bekymmer”

Mikael Appelgren utsågs till matchens lirare mot Kap Verde.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Palicka gjorde en jättematch i premiären mot Brasilien.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Andreas Palicka, 36, gjorde en jättematch i VM-premiären.

Mikael Appelgren, 33, svarade med att storspela i första halvlek mot Kap Verde och utsågs sedan till matchens lirare.

Ett delikat dilemma för förbundskapten Glenn Solberg, 50?

– Det är inte många landslag som har så bra målvakter och det behövs under ett långt mästerskap, säger Jim Gottfridsson, 30.

Andreas Palicka stängde igen butiken och hyllades av såväl fans, media, tränare och lagkamrater efter premiären mot Brasilien (26–18).

I Blågults andra VM-match, mot Kap Verde (34–27) under lördagen, fick Mikael Appelgren – som nu är tillbaka i landslaget efter sina skadeproblem – chansen mellan stolparna. 

33-åringen svarade med att göra en imponerande första halvlek och släppte bara åtta bollar förbi sig. Efter slutsignalen fick han ta emot priset som matchens lirare.

– En härlig känsla att få spela en hel match i Scandinavium. Det var skönt och lättande. Lite overkligt och väldigt hög anspänning i första matchen mot ett Kap Verde som man såg kunde skjuta väldigt bra från distans. Jag gick in med höga förväntningar på mig själv och ville visa att jag är på väg tillbaka på riktigt, säger Appelgren och fortsätter:

– Min prestation är okej, godkänd, framför allt första halvlek. Det var ett test för mig att spela 60 minuter med tanke på orken och så där. Men mitt betyg blir väl godkänt med mersmak.

Andreas Palicka, målvaktstränare Tomas Svensson och Mikael Appelgren.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det känns prestigelöst”

Appelgren ville dock inte se sin insats som en ”markering” i målvaktsfrågan.

– Vi är en trio här med med tre väldigt bra målvakter. ”Palle” gjorde en fantastisk match mot Brasilien och jag tycker som sagt att jag fick till en godkänd insats i dag, framför allt i första halvlek, säger han och utvecklar:

– Det känns prestigelöst. Det är Tomas (Svensson, Sveriges målvaktstränare) som tar ut vem som ska stå och vi gör allt det här tillsammans. Det är lite svenskt kanske, men det är laget före jaget.

I nämnda trio finns även göteborgaren Tobias Thulin, 27, att tillgå. 

 Målvaktstränare Tomas Svensson: 

– Alla tre målvakter är taggade. Det är tre väldigt duktiga målvakter som hela tiden vill tävla. I den här matchen fick ”Äpplet” väldigt bra träff på skotten i första halvlek.

Jim Gottfridsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Ett härligt bekymmer för dem”

Sveriges spelmotor Jim Gottfridsson slipper dilemmat med att välja målvakt till de olika matcherna i VM.

– Ett härligt bekymmer för Tomas Svensson, Glenn Solberg och Michael Apelgren. Det är deras bekymmer, inte mitt. Men det hjälper laget otroligt mycket att ha två, jag vill säga tre riktigt bra målvakter med Tobias Thulin också. Det är inte många landslag som har så bra målvakter och det behövs under ett långt mästerskap, säger Gottfridsson.

Andreas Palicka sa i dagarna så här till Expressen om målvaktssituationen i Sverige:

– Vi är en målvaktstrio och det har vi varit tydliga med att förmedla också. Alla tre målvakter besitter individuella spetskompetenser som vi kommer att använda oss av i turneringen. Det är ett teamwork som vi kommer försöka optimera under turneringens gång. Det ger oss bra förutsättningar att gå långt när vi har tre bra målvakter.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.