Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljerna som ska ta landslaget vidare

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Mellanrundan i handbolls-EM väntar för Jonathan Carlsbogård och hans lagkamrater.

Nu berättar vänsternian om detaljerna som blir avgörande för att laget ska prestera bättre.

– Det är små detaljer, säger han.

Efter ett svajigt gruppspel lyckade det svenska handbollslandslaget till sist ta sig till mellanrundan.

Den mellanrunda som i eftermiddag inleds med spel mot Ryssland.

Men hur ska då det svenska laget då klara av att öka takten och bli ännu bättre mitt under brinnande mästerskap?

Vänsternian Jonathan Carlsbogård har till en början bilden klar av vad som inte fungerat.

– Vi har inte riktigt fått den träffen i försvarsspelet. Vi har gjort mycket mål i anfallsspelet men vill ha lite mer flyt åt båda hållen än vi haft för att vara nöjda. Det är skönt att gå vidare men känslan i gruppen är väl kanske inte den man vill ha. 

Vad är det mer specifikt ni behöver göra bättre?

– Framåt är det väl lite mer bollsläpp. Vi måste få bollen att gå lite mer fram och tillbaka innan vi tar avslut. Vi måste få den att gå en gång extra när man tycker att vi har ett bra läge men kan få ett ännu bättre läge, säger 26-åringen.

Poängterar det mentala spelet

Han fortsätter:

– Vi måste få lite bättre träff i försvaret kanske, få dem lite längre ut från försvaret. Kanske att få ihop lite bättre samarbete i försvaret med målvakterna. Vi vill ha lite bättre träff där.

Men det är även en mental del i att kunna prestera på en högre nivå än tidigare. Att kunna lita på vad laget kan, precis som de visat tidigare. Inte minst i samband med VM-turneringen för ett drygt år sedan.

– Det är små detaljer och så ska vi slappna av lite. Våga ha kul. Det låter enkelt men vi måste lita på att det vi gör är bra så att vi inte stressar upp oss.

Sen handlar allt inte heller bara om att det svenska laget inte gör saker tillräckligt bra. Motståndarna gör en del saker rätt också vilket så klart inte underlättar.

– De andra lagen och spelare kan också göra saker bra. Vi måste inte analysera allt och varje situation, utan vi måste kunna gå vidare därifrån.

Risken – att vilja för mycket

Han medger för egen del att det är en del saker som kan bli bättre, det har helt enkelt inte lossnat riktigt i hans eget spel.

– Bakåt får man inte riktigt den träffen eller de räddningarna alla gånger. Då kan man inte kontra när man inte får träff. Då vill man ännu mer...

– Vi måste få bollen att gå mer då kommer lägena för mig och för andra. 

Blir det som att man försöker för mycket och att det låser sig?

– Nja... men man sätter lite krav eller att man vill bidra väldigt mycket... sen blir det inte som man velat på förhand och kan stressa upp sig även om man ska slappna av. 

Men Carlsbogård är trots allt optimistisk inför de kommande matcherna.

– Det kommer sakta men säkert, det vet jag.

Inför handbolls-EM: ”Det måste sitta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.