Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det perfekta avslutet för målkåte Fritzon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Malmborg

MALMÖ.Erik Fritzon fick avsluta karriären som spelare med att ta sitt femte SM-guld.

Och viktigast av allt - han var en av hjältarna.

– Jag vill alltid göra mycket mål, målkåt som man är - det är det jag vill, säger sexmålsskytten till SportExpressen.se efter segern mot Kristianstad.

Erik Fritzon spelade en av huvudrollerna under Sävehofs väg till guld i dag, han var ytterst delaktig när laget kunde dra ifrån i första halvlek. Mittsexan gjorde fyra mål på sex minuter som betydde 7-3, 9,-3, 11-4 och 12-4 till Sävehof.

– Det är väl kul att vara med när det brinner till. Det är så sköna känslor, det är svårt att sätta ord på det precis så här efter en halvtimme. Det är så skönt att avsluta med att vara delaktig och vinna guld, tredje guldet i rad. Det kan inte finnas något i svensk idrott som slår det, det är i hästväg, säger Fritzon.

"Min uppgift"

Var det viktigt för dig just att få vara delaktig i segern?

– Det är klart att man vill vara delaktig även om jag varit lika glad om jag hade haft en dålig dag, men det är klart att man vill vara delaktig. Jag vill alltid göra mycket mål, målkåt som man är - det är det jag vill. Jag söker lägena hela tiden och vill ha bollen hela tiden, det är min uppgift och roll i laget och när det lyckas är det kul.

Sävehof ledde med 13-4 med fem minuter kvar av första halvlek, och redan där kändes det som att guldet var i hamn - trots att flera tusen orangeklädda Kristianstadfans ville annorlunda.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade tankarna, men samtidigt försökte vi omklädningsrummet att samla ihop oss och verkligen göra tre-fyra snabba. För plötsligt är det match igen och då och har de hela den här publiken som kommer att bära fram dem, vi tänkte att vi måste göra fem-tio minuter skitbra och då är matchen död. När vi fick tio-elva måls skillnad kände vi att det skulle mycket till för att tappa det, säger Fritzon.

Perfekt slut

Matchen var snart 31-årige Fritzons allra sista som spelare. Nästa säsong blir han assisterande tränare åt Magnus "Bagarn" Johansson i Sävehof.

– Det har jag inte funderat så mycket på än. Jag har haft den här matchen så länge i huvudet, det har varit vårt mål i Sävehof och mitt slutmål - jag vill höja den här bucklan en sista gång. Det var så det började en gång i tiden, när jag var lagkapten fick höja bucklan för första gången i Sävehofs historia. Nu slutar det med en buckla i Malmö i stället för i Scandinavium, det är en sjuk resa, säger Fritzon.

Handboll SM-slutspel herrar final

Sävehof-Kristianstad 29-21 (15–8)
Sävehof: Erik Fritzon 7, Viktor Fridén 5 (2), Fredrik Larsson 5, Emil Berggren 3 (1), Tobias Johansson 2, Viktor Ottosson 2, Niclas Barud 2, Robert Johansson, Jesper Nielsen, Tobias Albrechtson. Kristianstad: Lars Möller-Madsen 11 (1), Joakim Hykkerud 3, Johan Jepson 2, Markus Olsson, Pär Möllerberg, Emil Karlsson, Johan Persson, Claus Kjeldgaard.
Publik: 12 068.


Svenska herrmästare under 2000-talet
Svenska mästarlag i herrhandboll under 2000-talet.
2000: Redbergslid.
2001: Redbergslid.
2002: Drott.
2003: Redbergslid.
2004: Sävehof.
2005: Sävehof.
2006: Hammarby.
2007: Hammarby.
2008: Hammarby.
2009: Alingsås.
2010: Sävehof.
2011: Sävehof.
2012: Sävehof.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.