Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kommer bli en nyckelmatch”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige lär behöva ta full pott i mellanrundan för att nå kampen om medaljerna i handbolls-VM.

Första måstematchen är på söndag – mot ett obesegrat Spanien.

– Jag tror också att det blir en nyckelmatch, säger mittsexan Linn Blohm, mästerskapets näst mest effektiva målskytt.

För tvåpoängaren Sverige väntar nu i tur och ordning Spanien (fyra poäng), Rumänien (noll) och Montenegro (två) i mellanrundan av handbolls-VM i japanska Kumamoto.

– Det är ändå ett bra utgångsläge. Bättre än noll. Nu vet vi att det bara är tuffa matcher kvar och det är matcher vi måste vinna helt enkelt, för att kunna ta oss vidare, säger linjespelaren Linn Blohm.

Japan – en slagpåse

Obesegrade Spanien står för motståndet i första matchen. Ska mellanrundan fortsätta att leva efter söndagen är två blågula poäng i princip ett måste.

– Där måste vi verkligen vara med. Jag tror också att det blir en nyckelmatch, säger Blohm.

Sverige lär inte kunna räkna med att värdnationen Japan (noll poäng) skapar ett getingbo i gruppen. Laget hade svårt att hävda sig mot de europeiska nationerna Sverige och Ryssland i det första gruppspelet.

– Jag tror inte att Japan kommer att vinna någon match. Då gäller det verkligen att vi vinner alla matcher, säger linjespelaren.

Dagen efter förlusten i gruppfinalen mot Ryssland (22–30) körde 27-åringen igenom kroppen på ett gym. Tillsammans med högersexan Nathalie Hagman spelade Blohm mest av alla blågula spelare – båda var på planen runt 56 minuter av 60 möjliga mot ryskorna.

– Det blev väldigt mycket, men det är kul också.

Inte helt nöjd

Av de spelare som har tagit tio eller fler avslut är den svenska linjespelaren VM:s näst mest effektiva målskytt. Blohm har satt 88 procent av sina skott – 21 mål på 24 avslut. Endast den serbiska mittsexan Sladana Pop-Lazic är värre med en 90-procentig (18 av 20 avslut) utdelning.

– Det är klart att det är bra. Sedan tycker jag väl själv att framför allt två av de skott jag har missat borde jag ha gjort mål på. Så helt nöjd är jag inte, säger Blohm och skrattar.

Linjekollegan Anna Lagerquist är också effektiv och har satt tio av tolv avslut.

– Det spelar nästan ingen roll vem som egentligen spelar. Det blir bra linjespel ändå. Vi är bra på olika sätt jag och Anna, och hittar vi en balans på hur vi kan använda oss båda två på olika sätt kan det bli otroligt bra, säger Linn Blohm.

Vad skiljer er anfallsmässigt?

– Anna är väldigt bra att få bollen framför en spelare och kunna vända om. Där är hon extremt bra. Jag har väl lite lättare för att fånga höga inspel och stå lite mer på sidan, säger Blohm.

Ett kvickt Spanien

Söndagens motståndare Spanien har tagit VM-brons, OS-brons och EM-silver i början och mitten av 2010-talet, men har nu haft några anonyma år.

I Japan har nationen imponerat med fem raka vinster. Framför allt har spanjorskorna tagit tunga skalper mot Rumänien (31–16), Ungern (29–25) och Montenegro (27–26).

– Det är ett lag som är väldigt kvicka. Det är ett lag som också vill kontra, säger Blohm.

Mot Ryssland åkte Sverige på nio rena kontringsmål och fem mål i tom kasse när Sverige tog ut målvakten för att spela med en extra utespelare.

– Det går ju inte. Då vinner man absolut inte mot de här bra lagen. Vi måste verkligen få till det i anfallsspelet, säger Linn Blohm.

 

LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – all viktig information 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.