”Det kom som en chock – ingen förväntade sig det”

Vilma Matthijs Holmberg och Alexandra Bjärrenholt tycker att Skuru har blivit starkare tack vare turbulensen i klubben.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ulrika Olsson lämnade laget mitt under slutspelet.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Final mot Höör väntar för Skuru IK.

Det blev en konfliktfylld väg till kampen om titeln för laget när den största stjärnan lämnade mitt under brinnande slutspel.

Men nu är Skuru i final utan skyttedrottningen Ulrika Olsson.

– Uppenbarligen klarar vi av att faktiskt ta oss till final utan henne, säger högernian Alexandra Bjärrenholt.

– Vi har gått ihop som grupp, säger mittsexan Vilma Matthijs Holmberg.

Skuru vann 20 av sina 22 matcher i grundserien i SHE och gick in i slutspelet som favoriter.

Efter 3-1 i matcher mot både Heid och Skara ställs laget nu mot Höör i finalserien som inleds under måndagskvällen.

– Det känns väldigt bra i truppen och det var skönt att vi klarade av semifinalserien på fyra matcher. Vi har fått lite extra vila för att ladda upp kropparna, säger mittsexan Vilma Matthijs Holmberg inför den första matchen.

Högernian Alexandra Bjärrenholt håller med.

– Vi har byggt upp en jättefin lagsammanhållning och vinnarmentalitet under säsongen. Ett spelsätt där vi verkligen spelar för varandra och hjälper varandra för att spela så bra som möjligt. Vi spelar på varandras styrkor och det gör vi nog lite bättre än de andra lagen.

Skuru inför finalserien mot Höör

Båda spelarna beskriver motståndarna Höör som kontringsstarka och fysiska.

– Vi behöver spela lika disciplinerat som vi gjorde främst i match tre mot Skara. Ta ner de tekniska felen så att de inte får några lätta kontringsmål helt enkelt, säger Alexandra Bjärrenholt.

Vilma Matthijs Holmberg:

– Vi har tränat på små detaljer, små samarbeten, inför finalen men det har gått ganska långt på säsongen och vi känner oss trygga i vårt spel.

Vad skulle det betyda att ta guld?

– Det skulle betyda mycket. Vi har varit där uppe och nosat några gånger och det är många som vill ta revansch. Det är många som är kvar efter finalen som vi förlorade mot Sävehof för två år sedan.

Sävehof har varit de stora giganterna i svensk damhandboll under 2000-talet och Höör är det enda laget förutom Sävehof som har tagit guld sedan 2009. Alexandra Bjärrenholt tycker att det vore stort att bärga Skurus första SM-guld sedan 2005.

– Det är en sak att fajtas i toppen och en helt annan att gå och vinna allting och kunna säga att man är bäst i Sverige, säger hon.

Ulrika Olsson lämnade laget

För den som tittar på resultaten utifrån ser Skurus säsong fram till finalen inte särskilt dramatisk ut. Men det har den varit.

Den största stjärnan Ulrika Olsson, med 130 mål under säsongen, var också lagets bästa målskytt i den första kvartsfinalen mot Heid men innan den andra matchen aviserade hon att hon skulle lämna laget med omedelbar verkan trots kontrakt under resten av våren. Olsson var i tårar när hon berättade för TV4 att hon inte hade blivit erbjuden nytt kontrakt och hon beskyllde klubben för att bara bry sig om hennes ålder.

– Det jag tycker är mest anmärkningsvärt är att spelare i min ålder börjar tänka på familjebildning och man har tagit med det i beslutsunderlaget. Det tycker jag känns väldigt omodernt i en damelitidrottsförening år 2021, sa Ulrika Olsson bland annat.

Med Olssons avhopp stor uppståndelse kring Skuru, vars ordförande Jonas Johansson förnekade att beslutet om att inte erbjuda ett nytt kontrakt hade något att göra med Olssons familjeplaner.

– Det hela har blivit jättetokigt och jag blir så klart bestört och ledsen över att vi befinner oss i den här situationen. Det här handlar om havererade spelarsamtal och vad som sagts och menats och eventuellt missförståtts. Det behöver vi reda ut nu, sa Johansson till Handbollskanalen.

Bråket fick konsekvenser på planen och Skuru förlorade den andra kvartsfinalen mot Heid.

– Det är klart att det tog på oss väldigt mycket mentalt. Det såg man på matchen direkt efter. Det var ett resultat av det skulle jag säga, säger Vilma Matthijs Holmberg.

”Det var inte längre 'du och jag'”

Alexandra Bjärrenholt beskriver beskedet som en chock.

– Självklart kom det som en chock. Det var nog ingen som förväntade sig att hon skulle lämna mitt under slutspelet. Det blev en lite chockartad första match som vi förlorade mot Heid men sedan kändes det som att vi samlade ihop oss lite och spelade ihop oss lite mer, hittade styrkorna utifrån spelarna vi hade kvar i laget. Förut har det varit väldigt mycket fokus på Ulrika och det spelet har vi fått ändra lite nu med tanke på vilka spelare vi har kvar. Det tog lite tid att ändra men nu tycker jag att vi har hittat rätt, säger hon.

Hur är det att ha tagit sig till final trots turbulensen?

– Det är jättestort bara det. Det är ett jättestort tapp och en jätteduktig spelare som inte är med i laget. Det tyder på en stor styrka i laget. Det var mycket snack om att hon hade varit seriens bästa spelare i flera år och uppenbarligen klarar vi av att faktiskt ta oss till final utan henne. Hon är en jätteduktig spelare men vi som lag klarar ändå av det för att vårt lag är så pass bra tillsammans.

Vilma Matthijs Holmberg:

– Jag tycker laget har hanterat det väldigt bra och gått ihop som en grupp. Vi har blivit starkare av det skulle jag säga. Vi har lite nya roller och lite nytt spel som vi har fått fixa på kort tid. Jag tycker vi har gjort det väldigt bra men så klart är det en väldigt bra spelare som vi saknar. 

– Det var inte längre ”jag och du”. Vi gick ihop som grupp och bestämde oss för att ”nu kör vi tillsammans”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.