Zachrisson skjuter. Foto: TV3Zachrisson skjuter. Foto: TV3
Zachrisson skjuter. Foto: TV3
Bollen ser ut att gå in vid närmsta stolpen. Foto: TV3Bollen ser ut att gå in vid närmsta stolpen. Foto: TV3
Bollen ser ut att gå in vid närmsta stolpen. Foto: TV3

"Det är ju mål! Bollen är inne"

Publicerad

Sverige var på väg mot en imponerande upphämtning mot Island.

Men frågan är om Mattias Zachrisson snuvades på ett mål vid ställningen 19-23.

– Det är ju mål. Bollen var ju inne, utbrister TV3:s kommentator Robert Perlskog. 

Matchen slutade 24-26.

 

Se highlights i spelaren ovan.

Sverige fick en minst sagt tuff start på EM-premiären. Island tog kommandot direkt, gjorde ett par snabba mål och ledde ett tag med hela nio bollar i första halvlek.

Då valde Sverige att byta målvakt, in kom Mikael Appelgren och gjorde fem snabba räddningar. I paus låg Sverige under med 8-15.

– Vi blir ju tillintetgjorda, mosade, krossade, sa Robert Perlskog i TV3:s sändning.

Trots att halvtidsvilan fick Sverige inte fart på spelet i början av den andra halvleken. I stället kunde Island rycka fram till en tiomålsledning innan Sverige skulle vakna. 

Plötsligt jobbade de svenska spelarna mer med fötterna, satte försvarsspelet och fick till slut i gång offensiven. Man hämtade in mål för mål - och var till slut bara fyra mål efter Island.

Då fick Mattias Zachrisson ett jätteläge att minska avståndet till tre mål när han kom helt fri med den isländska målvakten efter en kontring. Zachrisson sköt stenhårt - i ribban. Bollen studsade sedan ner på mållinjen och ut, och Island kunde gå till anfall.

Sverige föll i EM-premiären

På reprisbilderna ser det dock ut som att bollen faktiskt var inne, och Sverige snuvades på ett mål.

– Nog ska hela bollen vara inne, men det var mycket nära, säger TV3:s expert Claes Hellgren.

Sverige orkade aldrig komma tillbaka, och Island vann matchen med 24-26. Det var första gången Island besegrade Sverige i EM-sammanhang. 

– Det här är en fantastisk bragd av Island, och en riktig nedtur för Sverige att inte klara av det här isländska laget, konstaterar Claes Hellgren.

Trots förlusten kan Sveriges upphämtning i den andra halvleken bli värdefull under den fortsatte turneringen. Om två lag slutar på samma poäng avgör nämligen målskillnad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag