Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De kanske tycker att det är äckligt…”

Jenny Carlson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Hon har varit skadad och sjuk mer än de flesta. 

Men Jenny Carlson, 26, har tystat tvivlarna och är en kugge i landslaget – med en stomipåse på magen. 

– Vissa kanske tycker att det är äckligt, men jag väljer att lyssna på det positiva, säger hon. 

På Instagramkontot @athletewithstoma har hon närmare 6 000 följare som får följa hennes vardag som elithandbollsspelare med stomipåse. 

För att hjälpa andra har hon valt att vara öppen. 

– Eftersom det är så många som inte vet vad det handlar om. Många i samma situation vågar inte vara fysiskt aktiva. Då kan ändå jag som är hyfsat fysiskt aktiv visa att det går, säger Jenny Carlson, fostrad i talangfabriken Kärra i Göteborg. 

Hur är det att spela med påsen? 

– Det skiljer sig inte så mycket mot innan, men den hjälper mig ju och jag slipper spela sjuk. Ibland får jag kolla till den så att den sitter kvar, men för det mesta är det inget som stör. Jag har ett skydd som nästan är som ett vanligt ryggskydd, fast lite tunnare, som hjälper till att hålla påsen på plats. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Situationen blev ohållbar 

Jenny Carlson har karriären igenom haft stora bekymmer med skador. Bland annat en korsbandsoperation, en svår fingerskada och axelproblem. Och som 18-åring fick hon diagnosen ulcerös kolit – kronisk inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen. Medicineringen medförde jobbiga biverkningar och till slut blev situationen ohållbar. Sommaren 2018 genomfördes en operation och hon fick en stomipåse på magen. 

Det fanns tränare och läkare som inte trodde att hon skulle kunna spela handboll på elitnivå igen, men i somras var den spelskickliga mittnian med i OS och nu lirar hon VM i Spanien. 

– Jag skulle ha gjort två operationer (för att slippa stomipåsen), men de blev inställda och jag testade att spela handboll och när det funkade... då vågade jag inte riskera att jag skulle få det dåligt igen. Tanken är att göra dem efter karriären i stället beroende på hur livet ser ut och hur det är, säger Carlson, som till vardags är proffs i danska Holstebro. 

Vad har du fått för feedback sedan du började prata om det? 

– Det har varit jättepositivt. Både från stomister och folk i min närhet och utifrån. Självklart kommer det även sådana som säger motsatsen och kanske tycker att det är äckligt och vad det nu kan vara, men jag väljer att lyssna på det positiva i stället. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Carlson: Vi ska ställa kraven

På grund av en skada har Jenny Carlson under hösten bara spelat ett fåtal matcher, men förhoppningen är att kunna prestera på hög nivå i VM. 

– Jag hoppas att jag kan bidra med det jag gjorde i OS. Det ska bli kul att försöka komma tillbaka till det vi hade i somras, det var jäkligt kul och vi spelade bra handboll. 

Ett väldigt stabilt försvar och imponerande löpstyrka var lagmaskinen Sveriges nycklar då. Jenny Carlson vill trycka på en sak till. 

– Glädjen. Den glädjen vi har vid sidan av handbollen ska vi ta med oss ut på planen, samtidigt som vi ska ställa kraven som krävs i ett VM. 

På tisdagskvällen ställs Sverige mot Nederländerna i den sista gruppspelsmatchen med start 20.30.

VM i Spanien håller på till den 19 december.

https://www.instagram.com/p/CXB3zqYsvMM/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.