Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Franska oron: "Hon är Sveriges hjärna"

Allison Pineau och Siraba Dembele jublar efter segern mot Montenegro.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Siraba Dembele.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Per Johanssons Montenegro är utslaget.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nu väntar Sverige i VM-semin på fredag för Frankrike.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LEIPZIG/STOCKHOLM. På tisdagen blev Sverige klara för semifinal i handbolls-VM. 

Nu vet vi vilka de kommer möta.

I den andra kvartsfinalen var det Frankrike som stod som segrare.

Sverige tog sig vidare till en semifinal i handbolls-VM för första gången någonsin på tisdagskvällen när de besegrade Danmark i semifinalen.

Senare under kvällen spelades matchen som skulle avgöra vilket motstånd de får. Skulle det bli Frankrike eller Per Johanssons Montenegro?

Frankrike inledde likt Sverige svagt och låg under med ett par mål, men de kom ikapp och släppte inte ledningen.  På slutet drog Frankrike ifrån lite till och tog hem segern med 25-22.

"Vi måste akta oss för Gulldén"

Nu väntar alltså Frankrike i semifinalen, en nation som har tre silver på VM, senast 2016, och ett guld från 2003.

– Det kommer bli riktigt tufft mot Sverige. Jag tycker, ärligt talat, att det är 50/50. Sverige har VM:s bästa anfall, vi har VM:s bästa försvar, säger franska stjärnan Allison Pineau till SportExpressen efter matchen.

– Vi måste så klart akta oss för Bella Gulldén. Hon är hjärnan i det svenska laget och den första spelaren som vi ska försöka plocka bort, men Roberts (Jamina) är i bra form och jag såg ju Hanna Blomstrand tidigare i kväll.

Sverige mötte senast Frankrike i gruppspelet i OS i Rio 2016, då blev det en förlust med 25-27 för svenskorna.

– Jag vet att de har haft det tufft mot oss de senaste åren, så de tycker nog inte att det är så kul att möta oss. Vi har ingen press på oss.

Per Johansson: "Nu är det slut"

Per Johansson, Montenegros svenske förbundskapten, kan ha gjort sitt i den rollen.

– Nu är det slut (kontraktet med Montenegro). Det har varit ett fantastiskt arbete. Jag har blivit så varmt välkomnad av landslaget, men också av Montenegro som land. Det är ett fantastiskt gäng och det har varit helt fantastiskt att få jobba med dem. Långt över förväntan, säger svensken.

– Frankrike spelade smart och vi kom inte riktigt åt dem i försvaret. I andra halvlek är de skakiga och vi har flera möjligheter, men slarvar bort det. 

Nu har flera nya jobbmöjligheter öppnats upp för Johansson.

– Jag har fått flera erbjudanden under VM. Det rasslade ju till efter segern mot Serbien kan jag säga. Väldigt fina förfrågningar. Men nu ska jag tillbaka till Boden, så får vi se vad det blir nästa år.

Klubblag eller landslag?

– Det är både och faktiskt. Men Montenegro ligger mig varmt om hjärtat och det är klart att om det kommer föras diskussioner om en eventuell framtid där så är det väldigt högt prioriterat.

Finns det något du kan hjälpa Sverige med inför Frankrike-matchen?

– Vi har pratat med varandra och frågar han (Henrik Signell) i morgon så kommer jag att berätta vad min bild av Frankrike är. De har ett visst system och jag tror att de måste hålla trycket, så att Frankrike också får springa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.