Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Där har vi en riktig X-faktor”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SKÖVDE. Sverige vill återupprepa OS-framgångarna i VM. 

För att lyckas pekar Tomas Axnér, 52, ut fyra nyckelspelare. 

– Vi har en riktig X-faktor i Jamina Roberts, säger förbundskaptenen. 

Sverige imponerade i OS i Japan i somras och kom till slut på fjärde plats bakom Norge, Ryssland och mästarna Frankrike. Under hösten har Tomas Axnér och hans team haft tät kontakt med spelarna för att ge dem rätt redskap inför VM i Spanien. 

– Sedan är det helt andra förutsättningar när vi inte är samlade 45 dagar innan som vi var inför OS då vi fick en hel sommar tillsammans. Men vi har försökt jobba mellan samlingarna, dels på hur vi vill utveckla spelet och dels på vad vi tror blir nycklarna den här gången, säger Axnér. 

Nämn en nyckel. 

– Det som vårt lag står för, det kollektivet som vi har och det sättet vi underordnar oss taktik. Det kollektiv som vi kan skapa... det är något som vi är bland de bästa i världen på. Vi kanske inte har världsspelare på alla positioner men vi har ett kollektiv som är en superkraft. Och det måste funka. Det är vårt DNA och det kommer vi långt på. 

”Klarar oss inte utan någon av dem”

På frågan om vilka som är Sveriges viktigaste spelare lyfter Tomas Axnér fram fyra namn: tvåvägsspelaren Linn Blohm (”yppersta världsklass”), försvarsbjässen Anna Lagerquist, ledargestalten Carin Strömberg och veteranen Jamina Roberts (”världsklassnivå i OS”). 

– Jag tror inte att vi klarar oss utan någon av dem, men samtidigt har vi ett starkt kollektiv och kan parera det som vi måste utveckla, fortsätter förbundskaptenen. 

Lottningen är allt annat än fördelaktig ur svensk synvinkel. De sex främst placerade lagen i OS ligger på den blågula halvan. 

– För att ens ta oss till semifinal ska vi möta världsmästarna, de olympiska mästarna och Europamästarna – och vi måste slå minst två av dem. Ett berg att bestiga, men vi har gjort det en gång och vet att det går. 

”Det blir en nyckelmatch”

Målsättning? 

– Vi har inte satt någon målsättning längre fram än till första gruppspelet. Vi måste ta oss förbi Holland, det blir en nyckelmatch, vi måste ha dem bakom oss, annars måste vi besegra Norge (i mellanrundan). Det går det också, men det blir svårt. 

Samtidigt inleder Sverige med två på papperet enkla matcher. Uzbekistan i fredags och Puerto Rico under söndagen, två blåbärsnationer i handbollssammanhang. Då finns chansen att spela samman laget och ge mästerskapsdebutanter värdefull speltid. 

– Jag tycker att alla spelare jag tagit ut även i skarpa lägen mot skarpt motstånd ska kunna prestera, sedan upp till mig och Johanna (Wiberg, assisterande) att sätta dem i ett skick där de känner att det går också, säger Tomas Axnér. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.