Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälten: ”Då kommer det bli tufft för dem”

Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN
Foto: ANTHONY DIBON / ICON SPORT BILDBYRÅN

Han förutspådde rysaren mot Norge.

Semifinalen är mer oviss.

Men man kan ju alltid försöka.

– De kommer säkert hänga med ett tag. Men över 60 minuter tror jag att de får det tufft, säger Valter Chrintz inför matchen mot Frankrike.

Det svenska laget har anlänt till Budapest, redo att inleda medaljracet i EM.

Första hindret: OS-mästarna.

– Oavsett vilka vi hade fått i semin skulle det vara en tuff motståndare. Frankrike tog guld i OS och har många bra spelare i laget. Väldigt många har stor erfarenhet av såna här situationer, säger Valter Chrintz.

Han fortsätter:

– Samtidigt har Danmark sett väldigt, väldigt starka ut under hela turneringen. De gjorde en bra match mot Frankrike senast, trots att de saknade sina kanske starkaste spelare.

Den 21-årige högersexan blev stor matchhjälte när Sverige snuvade Norge på semifinalplatsen. Med 15 sekunder kvar att spela, vid ställningen 23-23, klev Chrintz fram och skickade in segermålet från straffkastlinjen.

Chrintz: ”Jag trivs i den situationen”

Efteråt berättade han att han hade spelat upp exakt det scenariot i sitt huvud i spelarbussen, tidigare på matchdagen.

– Folk kommer tro att jag är helt sjuk i huvudet, sa han i segeryran efteråt.

Någon profetia inför semifinalen har han dock inte.

– Jag har väl inte tänkt på matchen så än så länge, säger han och skrattar.

– De här bilderna har jag alltid haft. Det blir lite så att man flyger i väg i tankarna. Sen blir det inte alltid som man tänkt, men mot Norge blev det precis så. Att jag stod där, fick göra det sista målet och bli hjälte.

Tror du att det hjälper dig i en sådan utsatt situation? Att du har förberett dig mentalt inför en svår uppgift?

– Ja, det är som du säger.. jag trivs i de situationerna. Jag var så klart nervös, men jag lyckades ändå hitta något slags lugn i situationen. Att jag kunde prestera under press på det sättet. 

Valter Chrintz utvecklar:

– Det kanske hjälper när man har gått igenom allt innan, att man vill stå där i slutsekunderna och bli hjälte. Men det är inget jag tänker på under matchen. Det är inte så att jag tänker ”Jaha, nu är det 15 minuter kvar tills vi får straff och jag ska lägga den”.

– Men absolut. Jag tror att det faktum att man går igenom de här bilderna innan kan bidra till att man känner ett annat lugn senare när situationen väl uppstår.

Så ska Sverige slå Frankrike

Vad blir nyckeln mot Frankrike?

– Jag tror att det kommer bli extremt viktigt att springa på dem. Och spela mycket på bredden. De känns väldigt starka i mitten och har två bra försvarsspelare.

– Eller ja, de är ju starka på alla positioner. Men jag tror att kontringsspelet blir nyckeln, att springa på dem från start till mål. De kommer säkert hänga med på det ett tag, men sett över 60 minuter tror jag att de kommer få det tufft.

Valter Chrintz var med och tog VM-silver i Egypten för ganska precis ett år sen.

Då som nu är det Sverige, Danmark, Spanien och Frankrike som gör upp om mästartiteln.

Om de blågula håller sig till sin strategi och får allt att stämma så är de med i matchen om den ädlaste medaljen. Det är Valter Chrintz övertygad om.

– Förhoppningsvis är det det vi kommer vinna på. Det har funkat bra hittills och vi får fortsätta göra det vi är bra på. Och tro på det. Då brukar det lösa sig, säger han.

Hellgrens höga förväntningar på Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.