Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bråket inför rysaren i EM: "Det är korkat"

Storskytten Mikkel Hansen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikkel Hansen. Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

ZAGREB. Sverige gick till semifinal på Norges bekostnad - och beskylldes för att vara oförtjänta av platsen. 

Nu tar den danska storstjärnan Mikkel Hansen svenskarna i försvar inför fredagens semifinal:

– Det är korkat att kalla det för tur, de har spelat väldigt bra, säger Hansen. 

Sent på torsdagskvällen var det ett faktum: Frankrike hade räddat Sveriges EM och fixat fram ett nytt nordiskt möte i Zagreb. 

Nu väntar en högintressant semifinal mellan Sverige och Danmark. Och mötet har redan väckt reaktioner. 

Den danska tidningen Politiken var inte sen att angripa de svenska handbollsherrarna och påbörja det psykologiska spelet efter förlusten mot Norge. "Sverige hade tur" skriver tidningen och menade att det danska laget kommer att köra svenskarna i en torktumlare i semifinalen. 

När de danska spelarna sedan mötte pressen på torsdagen höll den danska stjärnmålvakten Niklas Landin med om att Sverige tagit sig till semifinal med hjälp av en portion tur:

– Ja, det kan man säga att de har. De förlorade mot Norge och så vinner Frankrike. 

"Behöver inte bevisa något"

Den danska vänsternian Mikkel Hansen håller däremot inte med:

– Man är inte i semifinal på grund av tur. De lyckades vinna mot Kroatien och har spelat väldigt bra, säger han.

I svensklägret tar man psykningarna med ro:

– Vi behöver inte bevisa någonting, vi spelade ett fantastiskt VM förra året och står i en semifinal nu med ett lag som är väldigt ungt och orutinerat. Vi är inte lika namnkunniga som Danmark, men vi har allt att vinna, säger spelmotorn Jim Gottfridsson. 

LÄS MER: Sverige mot Danmark - allt du behöver veta 

Mattias Zachrisson har hört det han kallar för "snacket". Att Sverige ska ha tagit sig till semifinal på ett oförtjänt sätt. Och han bryr sig inte. 

– Vi har gjort en riktig fullträff som har tagit oss till den här semifinalen, för det enda vi vann i mellanrundan var mot Vitryssland. Men vi har fått resultaten på vår sida och nu är det bara att blicka framåt. 

Hur ser du på förutsättningarna inför semifinalen?

– Många har snackat om att vi har ett bra lag på gång, men att vi ska spela om medaljerna så här tidigt var det ingen som hade trott på, så det är klart det är stort och det är inte något fel för oss att slå som underdog. Vi har allt att vinna och de har allt att förlora, säger Zachrisson. 

Press på Danmark

De svenska spelarna är överens. Danmark är stor favorit i fredagens semifinal. Något den danska grannen dock inte vill erkänna lättvindigt. 

–  Som jag ser det är det 50-50, det menar jag helt seriöst särskilt när jag tänker tillbaka på våra matcher de senaste åren, säger stjärnmålvakten Niklas Landin. 

Senast länderna möttes var på VM i fjol. Då vann Danmark med 27-25. Året innan slutade mötet i mellanrundan på EM oavgjort. 

– Det är inte så många som förväntade sig att Sverige skulle stå i en semifinal så de kan spela mer fritt än oss, men jag ser det som att en ny turnering startar nu och att det är 50-50... Men vi har kanske mer press på oss, säger Landin.

– Danmark är starkast på papperet och har gjort bäst resultat, vi har bara vunnit 50 procent av våra matcher, så vi kan inte räknas som favorit. Danmark får bära favoritskapet så kan vi bara gå ut och njuta och se hur långt det räcker, säger Jim Gottfridsson. 

 

LÄS MER: Handbolls-EM 2018 – här är allt du behöver veta.