Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige klart för final: ”Är helt sinnessjukt”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Jätteskrällen är ett faktum. 

Sverige är klart för VM-final efter att ha besegrat Frankrike med 32-26. 

– Det är helt jävla otroligt. Vi bevisar att om man spelar som ett lag, då kan man fan lyckas. Det är en speciell känsla, säger Hampus Wanne. 

Nu väntar Danmark i finalen. 

Under fredagskvällen ställdes Blågult mot jätten Frankrike, som kom till matchen med två tunga avbräck. Båda Luka Karabatic (magmuskel) och Timothey N´Guessan (ljumsken) missade semifinalen till följd av skador. 

Matchen inleddes intensivt med hårt och fysiskt spel. Sverige tog kommandot och ledde, som mest hade de fem bollar ner till fransmännen. Ledningen ska de tacka lagkapten Andreas Palicka för. Målvakten stod för ett par svettiga räddningar.

”Det är helt otroligt”

Frankrike, som var knappa favoriter inför matchen, spelade upp sig och när den första halvleken var över var det en svensk ledning, 16-13. 

I den andra halvleken öppnade Frankrike starkt. Men Sverige reste sig och när det återstod 20 minuter kvar av matchen stod det 23-18. Bataljen utvecklades sedan till en jätterysare, men Blågult höll undan och vann matchen med 32-26. Segern innebar att Sverige säkrar en VM-medalj för första gången på 20 år. 

– Det är helt otroligt. Jag kan inte sätta ord på det. Det är en sjuk känsla just nu. Jag är stolt över laget, så som vi kämpade, säger Daniel Pettersson. 

Hur gjorde ni det? 

– Vi krigar tillsammans och står upp som en mur. Palle (Andreas Palicka) räddar flera gånger och vi är kliniska framåt. Det är en fantastisk match. 

Förbundskaptenen Glenn Solberg:

– Jag är sjukt stolt. Det är helt sinnessjukt det vi har presterat. Vi kontrollerade matchen hela vägen och följde vår game plan, det är otroligt roligt.

”Kan välta ett berg”

På söndag väntar VM-final mot Danmark, som knäckte Spanein efter en jätterysare i finalen.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter nu. Danmark har ett bättre lag än Spanien, men vi har haft problem mot båda lagen de senaste åren. Det gäller att hålla fokus, och gör vi det så kan vi välta ett berg, säger Andreas Palicka. 

Hampus Wanne, som stod för tolv mål mot Frankrike, är inne på samma spår. Wanne medger samtidigt att fredagens bragdseger kan vara det största han har upplevt som handbollsspelare. 

– Det beror också på hur det går på söndag. Blir det guld där så...jag vettefan vad jag gör då. Jag vet helt ärligt inte. Men jag kan inte välja mellan Spanien eller Danmark, och jag kan inte heller se vilka som kommer bära favoritskapet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.