Bilderna utreds: ”Det här är en skandal”

Foto: Danska TV2
Ryssland möter Isabelle Gulldén och de svenska damerna på måndagen
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sveriges nästa motståndare i handbolls-EM, Ryssland, har hamnat i blåsväder.

Förbundskaptenen Ambros Martin bröt mot coronareglerna efter matchen mot Tjeckien i lördags och händelsen utreds av EHF, det europeiska handbollsförbundet.

Det är danska TV2 som avslöjar händelsen och har videoklipp på när Rysslands spanske förbundskapten Ambros Martin efter segern mot Tjeckien under lördagen bröt mot reglerna.

Han lämnade den röda zonen i hallen, för spelare och ledare, för att samtala med ryska handbollsförbundets generalsekreterare Denis Bogomolov som befann sig i den blå zonen uppe på läktaren, där inga spelare och ledare får vara. De tog även varandra i hand.

TV2 har visat bilderna för det europeiska handbollsförbundet, EHF, som ser allvarligt på incidenten.

”Upp till disciplinkommittén”

– Turneringsledningen kommer att analysera materialet och så blir det upp till disciplinkommittén att avgöra, säger Martin Hausleitner, generalsekreterare i EHF.

Inför EM har EHF sagt att överträdelser mot coronareglerna kan innebära att man skickas hem. Hausleitner vill inte svara på om så kan bli fallet.

– Det är inte mitt beslut. Man ska alltid ha med sig att det finns olika grader av regelöverträdelser. I det här fallet råder inget tvivel om att det är en överträdelse. Vi kommer självfallet att göra helt klart att detta inte är något vi hade räknat med, säger han. 

Ole Erevik, expert för norska Viaplay under EM, har reagerat starkt på bilderna. 

– Det här är en skandal, säger Erevik enligt VG.

Coronadrabbat mästerskap

 EM-arrangörerna har redan haft problem kopplat till coronapandemin. Danmark fick ta över hela EM sedan medarrangören Norge hoppat av och tidigare i veckan drabbades Serbien av positiva coronafall och fick sin första match uppskjuten. Även Rumänien har haft positiva fall.

Sverige möter Ryssland på måndagskvällen. Ryssland har inlett EM med två segrar och Sverige har en vinst och en oavgjord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.