Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bengan” om sjukdomen: ”Det är bara att acceptera”

Ledde det svenska herrlandslaget till tre OS-silver och två VM-guld bland annat.
Johansson tillsammans med Magnus Wislander 2004.Foto: BILDBYRÅN
Johansson på Idrottsgalan i januari 2005.Foto: SÖREN ANDERSSON / © BILDBYRÅN
Johansson ledde bland annat Sverige till VM-guld 1999.Foto: JONAS EKSTRÖMER / PRESSENS BILD
Foto: BILDBYRÅN

För ett år sen berättade han att han drabbats av Parkinsons sjukdom.

Nu ska Bengt Johansson, 77, återförenas med sina gamla landsspelare från ”Bengan Boys”-tiden.

– Jag försöker hålla mig vid gott mod. Det är bara att acceptera att man blir sämre med åren, säger han till Aftonbladet.

Om drygt en månad inleder det svenska handbollslandslaget herrarnas EM på hemmaplan.

Under turneringen, som också spelas i Norge och Österrike, men där de blågula matcherna spelas i Sverige, kommer ”Bengan Boys” hyllas. Något som Aftonbladet var först att berätta.

Förbundskaptenen Bengt Johansson kommer motta hemmapublikens hyllningar tillsammans med flertalet spelare från lagen 1990 (VM-guld) och 2000 (EM-guld och OS-silver).

– Det ska bli väldigt, väldigt trevligt. Jag har nog träffat de flesta någon gång då och då. Vi bestämde en gång i tiden att vi skulle ha fest var femte år efter VM-guldet 1990. Vi hade fest 1995 och 2000. Sedan blev det bara en fest till, när vi hade VM i Sverige 2011. Så det var ett tag sedan sist, säger han till tidningen.

Bengt Johansson: ”Bara att acceptera”

För ganska precis ett år sen berättade den folkkäre 77-åringen att han drabbats av Parkinsons sjukdom. En kronisk neurologisk sjukdom där de celler som tillverkar dopamin förstörs vilket gör att hjärnan får svårare att kontrollera nervsignalerna som styr kroppens rörelser.

– Jag är inte så rörlig längre, i alla fall inte som förr om åren. Jag brukade spela mycket golf, men det blir mindre av den varan nu. Jag har spelat lite i år, men det är inte så lätt nu när jag har Parkinson, säger han och fortsätter:

– Jag försöker hålla mig vid gott mod. Det är bara att acceptera att man blir sämre med åren.

 

LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – all viktig information