Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bengan Boys – så gick det sen

"Bengan Boys" är ett av Sveriges mest folkkära landslag genom alla tider och laget med en sällan skådad sammanhållning håller i dag en särskild plats i mångas hjärtan.

Många av spelarna har förblivit handbollen trogen och är än i dag aktiva inom sporten, medan andra har valt att gå en helt annan väg.

SportExpressen redogör här för vad som hände med några av dåtidens största profiler.

 1. 1. Stefan Lövgren

  Foto: Leif R Jansson / Scanpix / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN
  Ålder: 46 år Från: Partille Bor: Kungälv Familj: Gift och två barn

  DÅ: Med fyra EM-guld och ett VM-guld är Stefan Lövgren en av Sveriges största handbollsspelare genom tiderna. Tog dessutom fem SM-guld med Redbergslids IK och sju tyska mästerskap, samt en EHF Champions League-titel med THW Kiel. Spelade vänsternia i landslaget, där han var lagkapten, och oftast mittnia i klubblaget. Vid toppen av sin karriär var han en av världens bästa.


  NU: Efter att ha avslutat karriären valde han, till skillnad från många av sina landslagskollegor, att inte satsa på en tränarkarriär. I stället blev han general manager i landslaget i två år och är numera Vd för Svenska Handbollslandslaget AB. I november förra året valdes han in i Europeiska Handbollförbundets exekutivkommitté som Sveriges representant.

 2. 2. Ola Lindgren

  Foto: AVDO BILKANOVIC
  Ålder: 52 år Från: Halmstad Bor: Kristianstad och Halmstad. Familj: Fyra barn

  DÅ: Spelade elva säsonger i HK Drott, som resulterade i fyra SM-guld, innan han tog sina talanger till den tyska ligahandbollen. I den blågula tröjan blev det hela 376 landskamper vilket är näst flest efter Magnus Wislander. Debuten kom 1986 och därefter följde flera toppar med två VM-guld, fyra EM-guld och OS-silver från Barcelona 1992, Atlanta 1996 och Sydney 2000. 2003 lämnade han sin landslagskarriär som spelare bakom sig.


  NU: En framgångsrik spelarkarriär har följts upp av en minst lika lovande tränarkarriär. Tog över HSG Nordhorn som han 2008 ledde hela vägen till seger i EHF-cupen. Ledde tillsammans med Staffan Olsson det svenska landslaget fram till i fjol och jagar just nu sitt och IFK Kristianstads tredje raka SM-guld.

 3. 3. Staffan Olsson

  Foto: Maciej Kulczynski / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
  Ålder: 52 år Från: Uppsala Bor: Stockholm Familj: Gift och två barn

  DÅ: Representerade Skånela IF, HK Cliff, TV Hüttenberg, TV Niederwürzbach, THW Kiel och Hammarby IF under sin spelarkarriär. Har ett SM-guld, två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver, två VM-brons och fyra tysk bundesliga-guld på en imponerande meritlista. Gjorde Målet med stort M när han tog EM-finalen 2002 till förlängning och sedermera guld.


  NU: Spenderade fem år som tränare för Hammarby IF och tog 2008 över förbundskaptenrollen tillsammans med Ola Lindgren med silvret från OS i London som höjdpunkt. Lämnade den rollen i fjol när Kristján Andrésson efterträdde. Sedan 2015 är han assisterande tränare i storlaget Paris Saint-Germain och kommer vara expert hos Discovery Networks Sweden under handbolls-VM i Frankrike.

 4. 4. Magnus Wislander

  Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
  Ålder: 52 år Från: Göteborg: Bor: Hisings Kärra Familj: Gift och tre barn

  DÅ: ”Slangen” är med sina 384 landskamper den mest meriterade i svensk handbollshistoria. 1999 fick han av Internationella handbollsförbundet priset ”Århundradets bästa handbollsspelare”. Fostrades i Truve IF innan han flyttade till Redbergslid IK för att sedan bli proffs i tyska THW Kiel. På sin prishylla återfinns bland annat fyra SM-guld, en Europacupvinst, tre OS-silver, två VM-guld och fyra EM-guld.


  NU: Gjorde en kort spelarcomeback 2011 när han 47 år gammal spelade sex minuter och gjorde ett mål i en match för Redbergslid IK. Är numera assisterande tränare i klubben, ett jobb som han varvar med rollen som handbollsexpert i Sveriges Radio. Slutade tvåa i 2012 års upplaga av Mästarnas Mästare.

 5. 5. Johan Petersson

  Foto: Rickard Nilsson
  Ålder: 43 år Från: Karlshamn Bor: Jönköping/Husqvarna Familj: Två barn

  DÅ: Den irrationella högersexan var en straffspecialist av rang och en populär landslagsprofil. Började sin karriär i IK Sävehof men flyttade relativt tidigt till Tyskland när han gick som Bosman-fall. I tyska THW Kiel spelade han med flera av sina landslagskollegor, däribland Magnus Wislander, Staffan Olsson och Stefan Lövgren. Totalt blev det 249 landskamper med två OS-silver, ett VM-guld och fyra EM-guld.


  NU: Efter 15 år i det svenska landslaget tackade han för sig efter EM 2008. Var under en period expertkommentator i Viasat men lämnade under uppmärksammade former när Martin Frändesjö tog över rollen. "Martin som så många andra prostituerar sig överallt", skrev Pettersson på Facebook. Var tidigare chefredaktör och skribent på Handbollsmagasinet och äger i dag ett gym i Jönköping där han bor.

 6. 6. Per Carlén

  Foto: Joern Pollex
  Ålder: 56 år Från: Karlstad Bor: Ystad. Familj: Gift och tre barn

  DÅ: Gjorde hela 329 landskamper och deltog i fyra Olympiska spel som resulterade i två silvermedaljer. Carlén som vanligtvis spelade mittsexa var en viktig kugge i Bengans framgångsrika landslag under 1980- och 1990-talen. Var med och tog VM-guld i Tjeckoslovakien 1990 och EM-guld i Portugal 1994.


  NU: Har fortsatt att jobba med handboll efter spelarkarriären och tränat en rad svenska och europeiska klubbar – däribland HK Malmö, SG Flensburg-Handewitt och HSV Hamburg.

  2015 blev han förbundskapten för Israel men lämnade efter endast ett år på posten. Just nu har han tagit en paus från handbollen och är trädgårdskonsult på en firma i Ystad.

  – Men jag tittar på ett par nya jobb inom handbollen, men kanske inte som tränare, säger han.

 7. 7. Erik Hajas

  Ålder: 54 år Från: Huddinge Bor: Tumba Familj: Gift och två barn.

  DÅ: Ansågs under toppen av sin karriär vara en av världens bästa kantspelare och vann skytteligan i Sverige hela sex gånger. Spenderade större delen av karriären i Guif och SoIK Hellas men hann också med en utlandsvistelse i spanska CB Maritim Puerto Cruz. Bar den svenska landslagströjan i totalt 281 matcher och gjorde 996 mål. Vann VM- och EM-guld 1990 respektive 1994. Har dessutom två OS-silver från Barcelona och Atlanta. Utnyttjade ofta sin virvlande snabbhet

  NU: Stannade kvar i handbollen ett tag när han fram till 2009 var tränare för moderklubben Tumba. Lämnade då klubben efter fyra säsonger och jobbar numera som brandman på Södertörns Brandförsvar och bor kvar i Tumba.

 8. 8. Ljubomir Vranjes

  Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN
  Ålder: 43 år Från: Göteborg Bor: Flensburg, Tyskland. Familj: Gift och två barn

  DÅ: ”Ljubo” eller ”den flygande köttbullen” var en av ”Bengan Boys” mest folkkära spelare. Trots sin korta längd på 166 centimeter blev han en av Sveriges bästa mittsexor och spelade totalt 164 landskamper och noterades för 451 mål. På meritlistan har han ett VM-guld (1999), tre EM-guld och ett OS-silver från 2000.


  NU: Efter att ha lagt skorna på hyllan dröjde det inte länge innan Ljubomir Vranjes inledde sin tränarkarriär och tillhör numera en av världens bästa. 2014 blev han den första svenska tränaren att ta hem Champions League med tyska SG Flensburg-Handewitt där han huserar än i dag. Har efter spelarkarriären berättat om sin svåra depression som tvingade honom att avstå från spel i EM 2008.

  – Det var mörkt. En chock för min familj. Jag som ska vara så stark hela tiden. Det blev som en bomb för dem, har Vranjes sagt tidigare.

  Har också varit med om ett bisarrt inbrottsförsök där tjuvarna tog med sig en tv, men sedan krockade sin flyktbil och därefter försökte lifta hem från hem från olyckan.

 9. 9. Martin Boquist

  Foto: Christof Stache
  Ålder: 39 år Från: Göteborg Bor: Enköping Familj: Gift och två barn

  DÅ: Slog igenom i Redbergslid IK där han spelade fram till 2003 då han som många andra flyttade till Tyskland. Blev Elitseriens skyttekung fyra säsonger i rad. Var en av de yngre i Bengan Boys landslag och fick oftast spela i försvaret. Har ett OS-silver, ett VM-guld och tre EM-guld på meritlistan. Vann dessutom två SM-guld med Redbergslid – 2000 och 2003.


  NU: 2008 lade Boquist ner landslagskarriären på grund av motivationen som gått förlorad. I stället inledde han en tränarkarriär som begav sig i Västerås Irsta. Han var länge en av favoriterna att ta över förbundskaptensrollen för det svenska landslaget, men i höstas stod det klart att han blir ny assisterande förbundskapten till Kristján Andrésson. VM i Frankrike blir första stora tränaruppdraget med blågult.

 10. 10. Peter Gentzel

  Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / BILDBYRÅN
  Ålder: 48 Från: Göteborg Bor: Onsala Familj: –

  DÅ: Göteborgaren vann VM-guld 1999 och tog OS-silver året efter. Har Redbergslid som moderklubb men tillbringade största delen av karriären i tyska Nordhorn. Tvingades på grund av klubbens konkurs spela sista säsongen i Kiel. Gjorde totalt 224 landskamper.


  NU: Efter den långa spelarkarriären (Kiel erbjöd förlängt kontrakt så sent som 2010, men han nobbade) gick flyttlasset hem till västkusten. Bor på Onsala utanför Kungsbacka och är ungdomstränare på fritiden i Aranäs. Sedan några år tillbaka åter en maktfaktor i sporten som vd för Svensk Elithandboll, ett bolag som arrangerar elitserien i handboll. 2016 drabbades Gentzel och hans familj av en riktig mardröm, deras brann upp.

  – Vi kom hem från utlandssemester och välkomnades av sex brandbilar och ett 20-tal brandmän som försökte släcka elden i huset, berättar handbollsprofilen.

  – Som tur var var ingen hemma. Vi kunde ju ha legat och sovit. Man får vara glad att ingen blev skadad.

 11. 11. Jonas Ernelind

  Foto: Sören Andersson / © BILDBYRÅN
  Ålder: – Från: Göteborg Bor: – Familj: –

  DÅ: Slog igenom i mitten av 90-talet i sin moderklubb Sävehof. Han gjorde sig känd som en säker avslutare och en bra straffskytt. Under sin utlandssejour blev det spel i bland annat storklubbarna Kiel och Hamburg. Dessutom vann högersexan VM-silver 2001 och EM-guld 2002. Totalt blev det 104 landskamper och 266 mål för Sverige.


  NU: Avled i hudcancer i februari 2011. Var då 34 år gammal.

  – Han kämpade enormt in i det sista. Precis som på handbollsplanen, sa hans änka Terese Ernelind.

 12. 12. Tomas Svensson

  Foto: Lennart Rehnman
  Ålder: 48 år Från: Eskilstuna Bor: Magdeburg, Tyskland Familj: Gift och tre barn

  DÅ: Debuterade i Elitserien redan som 15-åring. Spenderade de första åren av karriären i moderklubben IF Guif innan flytten till Spanien. Spenderade 22 år i Spanien och Tyskland innan spelarkarriären var till ända. Gjorde 327 landskamper för landslaget och har tre OS-silver, två VM-guld och fyra EM-guld på meritlistan.


  NU: Var under sitt sista år i spelarkarriären tredjemålvakt i tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen innan han motvilligt la ner spelarkarriären. Likt många av ”Bengan Boys” har han därefter satsat på en tränarkarriär. Har varit målvaktstränare för det danska handbollslandslaget men lämnade i fjol. Är nu assisterande tränare och målvaktstränare i tyska klubblaget Magdeburg.