Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Axnérs OS-drag: Petar rutinerade stjärnorna

Nathalie Hagman.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Filippa Idéhn.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Tomas Axnér.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Storstjärnan Isabelle ”Bella” Gulldén har tackat för sig i landslaget.

Förbundskaptenen Tomas Axnér bjöd ändå på överraskningar när truppen till OS-kvalet togs ut.

De båda veteranerna Nathalie Hagman och Filippa Idéhn har petats när vägen mot Tokyo påbörjas.

Efter den avslutande förlusten mot Frankrike i handbolls-EM i danska Herning i mitten av december i fjol lämnade storstjärnan Isabelle ”Bella” Gulldén beskedet att hon har gjort sitt i landslaget efter 15 internationella mästerskap och 224 A-landskamper.

Mästerskapet i Danmark var Tomas Axnérs första som förbundskapten och det slutade med en elfteplats – Sveriges sämsta EM-placering sedan 2004.

”Dörren inte stängd”

Nu ska Axnér leda Sverige mot ett fjärde raka OS och i kvalet den 19–21 mars väntar kvalspel mot hemmalaget Spanien, Argentina och Senegal. De två främsta är kvalificerade till OS i Tokyo i sommar.

En överraskning när kvaltruppen presenterades var att målvakten Filipa Idéhn och kantspelaren Nathalie Hagman petades. Idéhn och Hagman har gjort åtta respektive nio internationella mästerskap.

– Filippa har alla möjligheter att ta sig tillbaka. Dörren är inte stängd för henne, säger Axnér under presentationen av truppen.

På högersex har Emma Fernis, Thüringer, tagit plats i stället för Hagman.

– Det är en position med tuff konkurrens, säger Axnér.

Två spelare som är tillbaka i landslaget är målvakten Johanna Bundsen och niometersspelaren Johanna Westberg. En debutant återfinns i Jenny Carlson, som spelar i danska Holstebro.

Samlas i Spanien

 Sverige spelar OS-kvalet i Llíria, nordväst om Valencia. Spelarna samlas direkt i Valencia den 15 mars och måste ha ett negativt PCR-test för att komma in i landet.

– Just nu vet vi inte exakt hur bubbelkonceptet kommer att se ut. Vi har inte fått alla riktlinjer från Internationella handbollsförbundet ännu, säger landslagschefen Hanna Fogelström.

Spanien står för motståndet i den första matchen. På lördagen ställs Sverige mot Argentina innan kvalet avslutas på söndagen mot Senegal.

Sveriges trupp till OS-kvalet,

Målvakter: Johanna Bundsen, Köpenhamn, Jessica Ryde, Herning-Ikast, Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand. 

Utespelare: Emma Rask, Höör, Elin Hansson, Skuru, Linn Blohm Minaur Baia Mare, Anna Lagerquist, Rostov-Don, Matilda Lundström, Sävehof, Emma Fernis, Thüringer, Jamina Roberts, Sävehof, Kristin Thorleifsdóttir, Randers, Johanna Westberg, Nykøbing Falster, Carin Strömberg, Viborg, Melissa Petrén, Horsens, Jenny Carlson, Holstebro, Nina Dano, Sävehof, Emma Lindqvist, Höör, Hanna Blomstrand, Köpenhamn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.