Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Axnér vill minska vårt beroende av Gulldén”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

I kväll mot Ryssland avslutades det inledande gruppspelet för Sveriges del.

Viktiga poäng står på spel inför mellanrundan - men hur ser egentligen Isabelle Gulldéns roll ut under EM?

– Tomas Axnér vill vinna matcher i dag, men framför allt tror jag att han blickar längre fram mot kommande mästerskap, och därför vill minska beroendet av Gulldén och ge plats för fler spelare, säger Viaplays expert Martin Frändesjö.  

Isabelle Gulldén fick bara 18 minuters speltid mot Spanien, är Sverige inte lika beroende av sin storstjärna längre?  

– Nu vann Sverige inte matchen mot Spanien, men det ligger någonting i påståendet. Med en ny förbundskapten så blandas korten om och nya relationer bildas mellan ledare och spelare. I ett decennium har Isabelle Gulldén varit den klart lysande stjärnan i vårt blågula landslag och dirigerat laget på ett föredömligt sätt. De två senaste mästerskapen, EM i Frankrike 2018 och VM i Japan 2019, har hon dock inte kunnat göra sig rättvisa på grund av skada tätt inpå EM och därefter hon blev mamma nära inpå VM i Japan. Tomas Axnér vill vinna matcher i dag, men framför allt tror jag att han blickar längre fram mot kommande mästerskap, och därför vill minska beroendet av Gulldén och ge plats för fler spelare.  Men som vi har sett hittills i turneringen, de hetaste spelarna spelar och det kan mycket väl vara Gulldéns afton i kväll mot Ryssland.   

Vilken målvakt ska starta mot Ryssland, Jessica Ryde eller Filippa Idéhn?  

– Sverige har inte någon uttalad förstemålvakt, Jessica Ryde gjorde det bra mot Tjeckien och Idéhn blev inbytt mot Spanien med ett okej resultat. Av de tjugo målvakterna som har stått hittills i turneringen ligger Ryde på 12:e plats och Idéhn på 16:e plats i räddningsprocent, och vill Sverige inkassera mer poäng måste våra målvakter avancera på den listan. Men vem ska stå i kväll? Jag tror att Idéhn får starta, men Axnér har inga problem att göra ett snabbt byte om det inte skulle fungera. Den hetaste målvakten står och konkurrensen är helt öppen, precis som det ska vara. 

Vilken svensk spelare har varit det största utropstecknet hittills?  

– Emma Lindqvist. Undrar hur många som hade sagt det för en månad sedan? Men efter två matcher så är det ingen tvekan hos mig. Med Lindqvist på planen så får Sverige en spelare som gör sitt jobb, hela tiden, i sextio minuter. I defensiven täcker hon upp den erkänt svåra högertvå-positionen, där hon inte bara hindrar motståndarnas vänsternia utan också är ett stöd till sin omgivning. I anfallsspelet spelar Lindqvist enkelt och ger sig inte på några svåra utflykter. Hon har sina genombrott och avstämda skott. Hon är trygg i passningsspelet, vilket säkert känns som en självklarhet för många. Men att vara högerhänt högernia kan ibland ställa till det, inte minst mot lag som Spanien och inte minst mot kvällens motståndare, Ryssland, där spelare smyger upp på motsatt sida och försöker norpa bollen när passning kommer.  

Sverige leder utvisningsligan, hur ska man undvika kostsamma tvåminutare?  

– Jag tycker att Sverige inte har varit tillräckligt noggranna, när det gäller att inte dra på sig utvisningar. Ibland kan det vara något positivt att leda utvisningsligan, det kan tyda på att laget spelar kompromisslöst, tufft och att det i sin tur påverkar motståndarna negativt. Men den känslan har inte infunnit sig ännu. Sen kan jag hålla om att Sverige har fått en del märkliga utvisningar, från domare som haft lite för höga ambitioner, tidigt i matcherna. Men när motståndarna har öppna lägen, då måste svenska spelare undvika kontakt. Det har missats några gånger, och då har utvisningarna kommit. Speciellt mot Spanien, när Sverige ledde med 6–3, drog laget på sig två onödiga utvisningar under kort tid och vips så stod det 6–7... 

Vilken enskild rysk spelare är det största hotet mot Sverige, och hur ska hon neutraliseras?  

– Går det att neutralisera Daria Dmitrieva? Jag vet faktiskt inte. Hon saknades under VM i Japan för ett år sedan, på grund av avsliten hälsena. Men nu är hon tillbaka. Kanske inte i full vigör, men potentialen finns där och respekten hos motståndarna är skyhög. Jag tycker att hon behärskar allt på en handbollsplan. Hon spelar centralt i försvaret, och i anfallsspelet kan hon spela på flera positioner. Hon har ett av världens bästa avstämda skott, om inte det bästa, och ett vasst genombrott. Dmitrieva har ett flyt i spelet som gör att hon sällan hamnar i tidsnöd, kraftfull och smidig på samma gång. En magisk handbollsspelare helt enkelt.  

Dagens EM-matcher

18.00, Viaplay: Tyskland–Polen 

18.10, Viaplay, TV10: Spanien–Tjeckien 

19.30, Viaplay, TV6: Ryssland–Sverige 

20.25, Viaplay, V Sport Extra: Rumänien–Norge  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.