Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Axnér: Då tror jag att sporten hade varit död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ali Haider / Epa / Tt
Foto: Ali Haider / Epa / Tt
Foto: Christof Koepsel
Foto: Ali Haider / Epa / Tt

Qatar tog sig till VM-final med ett lag som till stor del består av köpta spelare från andra länder.

Om de hade vunnit mästerskapet så tror handbollsexperten Tomas Axnér att det hade kunnat få ödesdigra konsekvenser.

– Då tror jag att sporten hade varit död, säger han till SportExpressen.se.

Qatar chockade hela handbollsvärlden genom att ta sig hela vägen fram till en VM-final mot Frankrike. Men där tog det stopp för värdnationen.

Fransmännen vann finalen med 25-22 och firade vilt. En viktig seger för dem, men enligt flera experter också en viktig seger för sporten.

Experten Ljubomir Vranjes uttryckte det i Kanal 5:s sändning och får medhåll av Tomas Axnér.

– Det var viktigt att Frankrike vann, säger han till SportExpressen.se.

Vill försvåra för Qatar

Qatars landslag består till stor del av spelare från andra nationer som köpts till landet, som Danijel Saric, Eldar Memisevic och Borja Vidal.

Qatars tillvägagångssätt att värva landslagsspelare har fått hård kritik och Axnér hade velat se att det var svårare att genomföra.

– Jag hade gärna sett att det var svårare att köpa ihop ett landslag på det sättet som de har gjort. Att det var längre karantän på spelare eller att om man representerat ett landslag så får man inte representera ett annat. I alla fall så att det var svårare att ha såna här projekt, säger han.

"Kunnat bli en kapplöpning"

Om Qatar hade vunnit VM, vad hade det kunnat få för konsekvenser för sporten tror du?

Tomas Axnér.
Foto: Ulf Ryd

– De har ju betalat ut miljoner till spelarna som, bortsett från Saric, inte är de bästa spelarna som finns. Så kan man tjäna X antal miljoner på ett mästerskap så öppnar det upp för andra att gå den vägen, såväl spelare som andra stater. Det finns ju andra länder med liknande resurser som Qatar har, så då hade det kunnat bli en kapplöpning mellan de länderna och då tror jag att sporten hade varit död. Då hade det bara varit en form av Champions League nästan.

Axnér säger att han dock är imponerad över vad den spanska tränaren Valero Rivera har lyckats åstadkomma med laget. Han pekar på att flera av spelarna trots allt inte är givna i andra landslag.

Kravet på EHF

Men nu väntar ett OS nästa år och då tror han att Qatar kommer satsa ännu hårdare.

– De kommer att försöka värva namnkunniga spelare till OS och VM 2017, det är jag säker på.

Finns det något man kan göra för att försvåra den här handeln av spelare?

– Som jag ser det så är handboll först och främst en europeisk sport. Det europeiska handbollsförbundet (EHF) borde sätta ner foten och få in en president som inte är korrupt och har andra intressen än handboll.  EHF måste markera mot IHF, det är EHF som äger agendan.

Matchfakta, handbolls-VM:

Final

Qatar-Frankrike 22-25 (11–14)
Qatar: Zarko Markovic 7 (3), Rafael Capote 6, Borja Vidal 3, Kamaladin Mallash 3, Eldar Memisevic, Youssef Benali, Hamad Madadi. Frankrike: Nikola Karabatic 5, Daniel Narcisse 4, Valentin Porte 4, Xavier Barachet 3, Alix Nyokas 3, Michael Guigou 3 (2), Jérome Fernandez, Kentin Mahe, Cédric Sorhaindo.
Publik: 15 000.
 


Bronsmatch
Polen-Spanien 29-28 (13–13)
Polen: Michal Szyba 8, Kamil Syprzak 6, Adam Wisniewski 4, Michal Jurecki 3, Michal Daszek 3, Bartosz Jurecki 2 (1), Przemyslaw Krajewski, Karol Bielecki, Mariusz Jurkiewicz. Spanien: Victor Tomas 7, Valero Rivera 5 (3), Julen Aguinagalde 4, Antonio Jesus Garcia 4, Jorge Maqueda 3, Raul Enterrios 2, Albert Rocas, Jose Marie Rodriguez, Gedeon Guardiola.
Publik: 9 400.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.