Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslutar sin karriär: ”Är född i fel kropp”

Loui Sand avslutar sin handbollskarriär. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Loui Sand jublar med landslagskollegorna under VM 2017. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Loui Sand. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Loui Sand. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Den svenska handbollsstjärnan Loui Sand avslutar karriären. 

Anledningen är hon känner att hon är född i fel kropp.

– Hade en okänd 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori som det så fint heter så hade det gått de flesta förbi, säger Sand i podcasten Utkast.

Loui Sand har spelat över 100 landskamper för det svenska landslaget. Hon var en del av det landslag som tog brons i EM 2014, och har varit med och tagit flertalet guld med den svenska klubben Sävehof.

Sedan 2017 har Sand spelat i Frankrike, först i Brest – men förra året skrev hon på för Fleury.

Nu väljer hon att bryta sitt kontrakt med klubben. På sitt Instagram-konto meddelar Sand att hon avslutar sin handbollskarriär – endast 26 år gammal.

Så här skriver hon i ett långt känslosamt inlägg:

”Tack ”alla” klubbar för dessa år. Tack alla tjejer jag fått äran att spela med och allt folk runtomkring idrotten. Tack för att jag har fått äran att bära den svenska landslagströjan i så många år, kom upp i mer än 100 landskamper. Trodde jag aldrig. 

Tack också mamma och pappa för att ni alltid har kört mig till matcher och träningar sen jag varit liten, framför allt att ni stöttar mig genom detta och älskar mig oavsett vad, samma med mina älskade polare. Jag älskar er”.

https://www.instagram.com/p/BsVuQqpHPC4/

Loui Sand: ”Jag är född i fel kropp”

I podcasten Utkast utvecklar Sand förklaringen bakom beslutet:

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp. Hade en okänd 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori som det så fint heter så hade det gått de flesta förbi.

26-åringen fortsätter:

– Det är oerhört befriande att lägga korten på bordet och säga som det är. Jag förstår att det kan låta sjukt, kanske hade varit enklare att ljuga, men det har jag gjort alldeles för lång tid. Det kommer vara en tuff tid, men jag är 100 procent säker på att jag kommer må bättre. Alltid känt mig som Loui Sand, inte Louise Sand.

– Jag är otroligt tacksam över att få vara den jag och att jag aldrig blivit ifrågasatt. Folk har gillat och accepterat mig för den jag är. Jag vill inte längre gå runt med mitt ständiga självhat på grund av det obehag jag känner inför min kropp. Jag är full medveten om att det lämnar en del frågor som ni inte har fått svar på. Men det här är historien jag vill dela med mig av nu och det hoppas jag folk kan respektera. Jag är medveten om att jag kanske kommer få utstå glåpord och hat. Men vet ni vad? jag bryr mig inte om ni gillar mig eller inte. Det viktigaste är att jag äntligen gillar mig själv.

Så här avslutar Sand sitt Instagram-inlägg:

”Nu är det dags att leva mitt liv på riktigt”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!