Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjar nu spelet bakom timeouten som vände matchen

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Jim Gottfridsson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Sverige låg under med två bollar mot Island när Glenn Solberg tog timeout – sedan vände Blågult matchen och säkrade en kvartsfinalplats i VM.

I timeouten var förbundskaptenen ovanligt aktiv, enligt TV6-experten Martin Frändesjö.

– Det är ju det viktigaste som förbundskapten att ta det ansvaret, säger spelmotorn Jim Gottfridsson.

– För mig är det inte viktigt vem som säger det utan att vi säger det som behöver sägas, säger Solberg.

Det var när islänningarna hade hämtat upp ett tvåmålsunderläge och vänt det till en tvåmålsledning efter 22 minuters spel som Glenn Solberg kände sig tvingad att göra något. Sveriges förbundskapten tog timeout – och tog direkt till orda.

Enligt TV6-experten Martin Frändesjö har han ”aldrig sett det tidigare” att Solberg har drivit snacket hela vägen på det tydliga sättet.

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Försöker göra vårt bästa…”

Vad sa du till spelarna, Glenn?

– Ja, vad säger man egentligen? Vi gjorde några byten för att vi fick lite problem på vår högersida i försvaret. Vi behövde bli mer kompakta och aggressiva.

Var det medvetet att du drev snacket där?

– Jag vet inte egentligen. För mig är det inte viktigt vem som säger det utan att vi säger det som behöver sägas, så att vi kan göra det vi har enats om. Jag tycker att det var ganska tydligt att vi hade för stora avstånd i försvaret och mot dessa individuella skickliga spelare så måste vi stå kompakt. De har extrema färdigheter en mot en, så vi måste hjälpa varandra.

Du fick bra effekt på timeouten.

– Vi försöker göra vårt bästa, svarar Glenn Solberg med ett leende.

Glenn Solberg och Jim Gottfridsson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Hyllar stämningen: ”Fantastisk”

Sverige vände sedan matchen och gick till halvtidvila i ledning med 17–16 inför den snudd på fanatiska publiken i Scandinavium. 

I andra halvlek sprang Blågult ifrån och vann med 35–30.

Jim Gottfridsson, som brukar vara aktiv under Sveriges timeouter, säger: 

– Det är väl lite så som det alltid har varit att han (Glenn Solberg) brukar ta första snacket om det är något han har sett och det är ju det viktigaste som förbundskapten att ta det ansvaret. I dag ändrade han på ett par grejer, sedan är alltid spelarna med och bestämmer det sista.

Han var lyrisk över inramningen i Scandinavium.

– Den var fantastisk. Det brinner i hela huvudet när man springer där ute, det är både isländska och svenska fans. Fruktansvärt kul, säger han.

Hur är det med öronen nu?

– Det ekar och ylar lite, men jag brukar säga: Vad fan gör det om hundra år? Vi njuter bara, det är en fantastisk publik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.