Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att höra nationalsången är det mest arbetsamma”

Svensken Ljubomir Vranjes är förbundskapten för Slovenien.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alfred Jönsson var bäste svensk när laget spelade oavgjort mot Belarus.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Slovenien fruktar Sverige inför fredagskvällens möte.

Lagets förbundskapten, svensken Ljubomir Vranjes, bör ha koll.

– Det är alltid svårt att möta dem. Jag är inte överraskad av vad de hittills gjort under VM.

Fredag 20.30 ställs Sverige mot Slovenien i handbolls-VM i Egypten. Det är andra matchen i mellanrundan. 

Svenskarna lyckades ju i onsdags ta in ett underläge med åtta bollar mot Belarus – och var ytterst nära en seger. Men matchen slutade 26-26 efter ett riktigt drama.

För Slovenien var det betydligt enklare i jakten på en kvartsfinalplats när man avfärdade Nordmakedonien med hela tio mål – 31-21.

En som kan allt om Sverige är Ljubomir Vranjes, den tidigare svenske landslagsspelaren med 451 matcher för Blågult. Sedan december 2019 är han förbundskapten för Sloveniens herrlandslag.

Vranjes: ”Vara på tårna i 60 minuter”

På en presskonferens via Zoom på torsdagen förklarade Vranjes hur jobbigt det är att möta svenskarna , att han är överraskad av det som Sveriges nya, orutinerade landslag åstadkommit i turneringen.

– Vi vet vad Sverige kan i sina bästa stunder. Vi måste verkligen vara på tårna i 60 minuter. Svenskarna har några nya spelare, som jag inte har full koll på men det ska jag ha när det är dags för matchstart, säger Vranjes.

Men de flesta är du bekant med sedan tidigare?

– Det är jag. Många spelar ju i Tyskland, så jag har sett flera seriematcher med dem där också för att kunna göra min kartläggning.

Beskriv Sverige.

– Det finns stora individuella kvaliteter i laget. Deras förbundskapten, Glenn Solberg, är ny, men det går redan nu att se att han lyckats forma laget efter sitt huvud. Att göra det så snabbt som han gjort är riktigt bra. Vinner Sverige mot oss är de med största sannolikhet i kvartsfinal. Det bör vara tillräckligt för att motivera dem.

Vilka är dina känslor när du nu ställs mot ditt eget land?

– Det är alltid svårt känslomässigt. Det är ingen ny situation, eftersom vi möttes i EM förra året (slovensk seger med 21-19). Jag kommer inte att lägga några tankar på det när matchen väl är i gång. Jag och laget ska försöka göra vårt jobb.

Ljubomir Vranjes vann sammanlagt sju mästerskapsmedaljer med Sverige, varav VM-guld i just Egypten 1999.

– Jag måste erkänna att höra den svenska nationalsången när vi möts är det mest arbetsamma med det jobb jag har nu.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.