Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Apelgren om hemma-VM: ”En häftig resa att få vara med på”

Michael Apelgren vann SM-guld med Sävehof 2021.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Michael Apelgren under matchen mot Ystad i mars.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Glenn Solberg till vänster och sparkade Martin Boquist till höger.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter EM-guldet i januari har Sverige sparkat sin tidigare assisterande tränare, Martin Boquist, som sedan dess tagit samma roll i Norge.

Nu är det officiellt att han ersätts av Sävehofs guldtränare, Michael Apelgren.

– Det är jätteroligt att få chansen, det vore skitsnack att säga något annat, säger han till SportExpressen.

På fredagsförmiddagen presenterades Michael Apelgren som ny assisterande förbundskapten efter att Martin Boquist tidigare i vår fått lämna samma uppdrag. I en intervju med Sportbladet i juni menade Boquist att han var säker på att Glenn Solberg låg bakom beslutet.

– Allt annat än att det var Glenn som inte ville ha kvar mig är rent skitsnack. Jag har fått frågan om varför förbundet inte bara kan säga som det är och jag kan bara svara att jag inte vet det, sade han.

Nu har Glenn Solberg fått en ny kompanjon i form av Sävehofs guldtränare från 2021.

– Det känns skitkul, så klart. Det känns spännande och snacket med Glenn Solberg var jättebra. Den svenska handbollen är på rätt väg och det är kul att få vara med på resan, säger han till SportExpressen.

37-åringen säger att det har varit ett mål att nå landslaget, någon gång i karriären.

– När man har jobbat inom handbollen hela livet är det jätteroligt att få chansen i landslaget, det vore skitsnack att säga något annat.

”Vi får fram toppspelare i världen”

En anledning som Apelgren anger är att han ges en ny utmaning. Men samtidigt har han inget slutmål.

– Det är motiverande att utvecklas och bli bättre. Jag har vunnit allt som man kan vinna i Norge och Sverige och därmed är detta en möjlighet att utvecklas och det driver en i vardagen. Jag har satt upp som mål att jag någon gång ska vinna någon av de stora titlarna. Men det största målet som en tränare har varje år är att få gruppen att fungera ihop och göra kul grejer tillsammans som genererar resultat. 

Michael Apelgren har en tydlig bild av hur han ser på svensk handbolls framtid, både på kort och på lång sikt.

– Jag tycker att många spännande, nya spelare kommer fram. Glenn (Solberg) har fått ihop det och Sverige har presterat fina resultat. Jag tror på hela grejen och att vi kan fungera bra ihop samtidigt som jag känner att deras arbetssätt känns förnuftigt.

– Men man ska ha respekt för att landslagshandbollen ser ut som så att man kan lika gärna åka ut i kvarten eller vinna guld, men i och med att vi får fram toppspelare i världen kan sporten fortsätta växa (i Sverige).

Snart väntar handbolls-VM i Sverige och Polen, något som Apelgren ser fram emot.

– Det är en häftig resa att få vara med på. Det är en väldigt spännande resa som satts i rullning med Glenn (Solberg).

Apelgren om att ha två tränaruppdrag: ”Jag är osäker”

Som huvudtränare i Sävehof basar han redan över en stor svensk klubb, och nu tillkommer landslagsjobbet på det. Apelgren ser två sidor av myntet och säger att han tänkt igenom beslutet att ta sig an ett till uppdrag. 

– För att vara helt ärlig är det så att man funderar och värderar fördelar och nackdelar med plus och minus. Hur det blir i verkligheten, får vi reda på efter ett tag. Jag känner mig lite osäker på hur det kommer bli, men tror det blir bra. 

– Det kommer se ut som för en spelare, att man åker i väg på landslagssamlingar. Vårt samarbete känns tryggt i klubblaget och förhoppningen är att det stärker oss. Men det kan nog i perioder bli lite lidande. Det finns fördelar i att lära sig mer saker och utvecklas. Den största delen är att jag vill utvecklas och därför vill jag hoppa på den här grejen. På gott och ont.

Tv: SportExpressens Jonathan Larsson efter EM-guldet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.