Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Redbergslid i tvist – stjärnan kräver 300 000 kronor

Marko Lasica.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Marko Lasica, Anton Schultze, Anton Gustafsson och Vasko Sevaljevic deppar efter förlusten mot Lugi.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
RIK åkte ur Handbollsligan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
RIK:s klubbchef Tony Larsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter 40 år i högstaligan åkte Redbergslid ur, klubbchefen hoppade av och det finns en lönetvist med stjärnan Marko Lasica. 

– Det här är bland det rörigaste agerandet från en svensk handbollsklubb under mina 27 år i branschen, säger idrottsjuristen Martin Klette.

– Vi har fullgjort vår plikt, svarar nygamle klubbchefen Tony Larsson. 

2022 hjälpte EM-guldhjälten Andreas Palicka RIK att hänga kvar innan han flyttade vidare till franska storklubben Paris Saint-Germain. Men efter att ha dansat kring nedflyttningsstrecket i flera år gick det till slut inte längre för Sveriges genom tiderna bästa handbollsförening. 

Den 31 mars vann Lugi ödesmatchen med 32–27 och efter 40 raka säsonger i högstaligan kom Redbergslids IK på sista plats i tabellen och åkte ur. 

Och att omedelbart försöka ta sig tillbaka till finrummet är det inte tal om. 

– Vi hoppas väl att hamna någonstans kring en mittenplacering i allsvenskan. Några äldre spelare är kvar, i övrigt är laget väldigt ungt. Vår ambition är att bygga något på sikt och det får ta den tid det tar, säger Tony Larsson, som tidigare var sportchef men som nu är tillbaka på klubbchefsposten efter Kristoffer Myrfalks avhopp i april månad efter knappt ett års tjänstgöring.

Därför lämnade klubbchefen

För Handbollskanalen berättade Myrfalk att han ville tillbaka till näringslivet och att klubbchefsrollen inte riktigt var hans grej. 

– Det är väldigt kul att jobba med handboll, men jag är van att jobba på ställen där det är mycket struktur och ganska mycket saker är färdiga. Där har det funnits en helt annan grund och det är där jag känner att jag funkar bäst. Jag har haft lite svårt att sortera vad jag ska göra i min roll som klubbchef, den är ju jävligt bred. Jag känner att jag inte har fått ut mina spetsegenskaper och fokus har blivit på annat, sa Kristoffer Myrfalk till sajten. 

Degraderingen innebär också en ekonomisk smäll för den redan pressade föreningen som genom åren fostrat världsstjärnor som Magnus Wislander, Peter Gentzel, Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes och Andreas Palicka. 

Minskad ersättning via centrala avtal, sannolikt lägre sponsorintäkter och färre sålda biljetter till hemmamatcherna är den nya verkligheten. Redbergslid tvingas anpassa verksamheten och se över alla utgifter för att så småningom komma på fötter igen. 

”Det sportsliga kommer i tredje hand”

RIK, mesta mästarna med 20 SM-guld på meritlistan, har haft stora ekonomiska problem genom åren. Enligt Tony Larsson ska bokslutet revideras och några färska siffror finns inte. 

– Men att det blir en förlust på några miljoner är klart. Vi jobbar hårt med att få ordning på ekonomin och organisationen. Det är det viktigaste just nu. Det sportsliga kommer i tredje hand, säger han. 

Klubben har i dagsläget inga skulder hos Kronofogdemyndigheten men däremot har det inkommit en ansökan gällande betalningsföreläggande. Marko Lasica, landslagsman för Montenegro och som fortfarande är kvar i RIK, har en lönefordran på drygt 300 000 kronor som han anser sig ha rätt till. Myndigheten har dock inte hanterat ärendet ännu och Redbergslid tillbakavisar kravet helt. 

– Vi gjorde en utbetalning i förra veckan och anser att vi fullgjort vår plikt. Han har fått all lön vi var skyldiga honom, säger Tony Larsson om tvisten.  

Klette: ”Skulden är inte reglerad”

Idrottsjuristen Martin Klette företräder Marko Lasica och han har en helt annan syn på saken. 

– RIK är skyldiga Marko mer än 308 000 kronor där de äldsta löneskulderna är från december 2021. Det har varit extremt svårt att reda ut skulderna eftersom sportchefen Tony Larsson inte har givit korrekta avtalsuppgifter till den ekonomiskt ansvariga i klubben, som är den som hjälpt mig räkna fram siffrorna som legat till grund för ansökan, säger Klette och fortsätter: 

– Skulden är inte reglerad. RIK säger att de ska betala av delar av skulden snart, men det litar vi inte på förrän pengarna sitter på kontot. Om man inte gör rätt för sig kommer ansökan lämnas över till tingsrätten.

Tony Larsson vill inte kommentera det Klette säger men vidhåller att klubben gjort rätt för sig. 

Samtidigt är inte allt nattsvart i den anrika föreningen. På ungdomssidan har klubben vuxit rejält de senaste åren och har nu fler än 600 aktiva barn och ungdomar. Det har visserligen inneburit växtvärk, men nyligen kom RIK femma i U-SM på killsidan som förstaårsjuniorer. 

– Det är förstås väldigt glädjande. Och vi har fler duktiga kullar som kommer underifrån. Nu ska vi som sagt försöka få ordning på allt och bygga långsiktigt, säger klubbchefen. 

Expressen har sökt ordföranden Lena Engström, som hänvisar frågor till Tony Larsson. TV: Här visar han förbjudna serven

Förbjuds nu i flera turneringar – lämnar motståndarna chockade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.