Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ändrar reglerna i smyg efter ilskan

Svenska landslaget i beachhandboll.
Foto: Viktor Ljungstrom / Ljungstrom Photography

Kravet att kvinnliga beachhandbollsspelare ska spela i bikini har väckt stor kritik.

Nu har internationella handbollsförbundet, IHF, slopat kravet - i smyg.

– Jag hoppas att det här är slutet på sexism inom idrotten, säger aktivisten Talitha Stone till The Guardian

Frågan om bikinitvång i för kvinnliga beachhandbollsspelare aktualiserades i somras. Inför sommarens EM valde det norska landslaget att spela i vanliga kortbyxor, precis som herrlandslaget.

Det ledde till att IHF bötfällde Norge med 15 000 kronor och kallade klädseln ”olämplig”. Om de fortsatt spela med shorts kunde laget diskvalificerats. 

– EM är viktigt för oss med tanke på kommande matcher. Vi ska kvalificera oss för ett VM. När vi kände oss hotade att bli diskade vågade vi inte fortsätta, sa lagkaptenen Katinka Haltvik då. 

Även ordföranden för det norska handbollsförbundet, Kåre Geir Lio, var mycket kritisk till IHF:s agerande. 

– Det är så pinsamt och hopplöst. Helt ”godnatt”. Vi betalar gärna böterna om det var vad det handlade om. Här har laget vårt fulla stöd, sa han till NRK.

Även idrottsministrarna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island protesterade mot IHF genom att skicka ett brev till förbundet. 

Förbundet ändrar reglerna i smyg

IHF fick mycket kritik för sitt hot att kasta ut Norge ur EM. Nu har förbundet tänkt om och skrivit om regelverket i smyg, rapporterar brittiska The Guardian. 

De nya reglerna säger att kvinnliga utövare måste ha så kallade ”cykelshorts” och ett ett linne. Herrar får däremot använda shorts med lösare passform.

– Jag hoppas att det här är början på slutet för sexism och objektifiering av kvinnor och tjejer inom idrotten, säger aktivisten Talitha Stone som tillsammans med jämställdhetsorganisationen ”Collective Shout” samlat in 61 000 namnunderskrifter för att få till en regeländring. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.