CHOCKAD OCH ARG. Styrkelyftprofilen Johnny Wahlqvist har vänt sig till polisen efter påhoppen. Foto: Jakobsen Jesper
CHOCKAD OCH ARG. Styrkelyftprofilen Johnny Wahlqvist har vänt sig till polisen efter påhoppen. Foto: Jakobsen Jesper

"Han var dyngfull under EM"

Publicerad
Uppdaterad
Årets praktgräl inom svensk kraftsport är ett faktum.
Johnny Wahlqvist, regerande Europamästare i styrkelyft, anklagas för fylleri av en förbundsordförande.
- Jag tar inte sån skit, därför lämnar jag in en polisanmälan för förtal, säger den skånske världsstjärnan till Kvällsposten.
Tony Ekblad, ordförande i sydsvenska styrkelyftförbundet, har på Jönköpings styrkelyftarklubbs hemsida skrivit grova anklagelser mot Johnny Wahlqvists beteende under EM i Bratislava i somras.

Alkoholfråga

- Jag vill belysa Johnnys alkoholproblem och menar att vi måste börja följa riksidrottsförbundets policy kring alkohol i samband med tävlingar, säger Tony Ekblad.
Vad hände i Bratislava?
- Enligt personer på plats så satt Johnny dyngfull i en bar hela natten, och var kvar på morgonen när folk kom och skulle äta frukost.
- Johnny har alltid haft en överkonsumtion av alkohol, både på tävlingar och hemma, säger Tony Ekblad.

"Avundsjuka"

Johnny Wahlqvist blev chockad när han fick syn på texten, och bestämde sig för att polisanmäla Ekblad för förtal.
- Klart jag blev ledsen. Han ska inte få skriva så här ostraffat, säger Wahlqvist.
- Desto mer framgångar jag fått, desto mer avundsjuk har Tony blivit.
Enligt Johnny Wahlqvist är det hans färgstarka personlighet som fått Ekblad att se rött.

"En entertainer"

- Jag är en entertainer, det mest intressanta Tony gör är att dricka sitt kaffe på morgonen.
- Jag hade väl knappast tagit EM-guld om jag var alkoholiserad?
Tony Ekblad planerar samtidigt en motstämning mot Wahlqvist - för kränkning.
- Han ringde och sa att han alltid tyckt att jag var en pajas.
- Jag tog oerhört illa upp, säger Ekblad.
- Johnny väger 170 kilo och är betydligt större och starkare än vad jag är, jag vet inte vad han kan göra med alkohol i kroppen, säger Ekblad.

Agerade privat

Tony Ekblad säger att han publicerade texten som privatperson, och ser inga problem med att han samtidigt är ordförande för sydsvenska styrkelyftförbundet.
- Nej, jag känner helt enkelt ett stort socialt ansvar för att Johnny inte ska få fortsätta så här.
- Vi i idrottsvärlden står och hejar på och när någon faller så finns det ingen som är villig att ta emot, säger Tony Ekblad till Kvällsposten.
Erik Terneborn
Erik Terneborn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag