Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Helt annorlunda mot att komma hit som en turist”

Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyran
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Amanda Zahui Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Francois Gomez och Frida Eldebrink Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Han tog Sverige till en historisk placering i basket-EM i somras. 

Sedan valde förbundet att inte förlänga förbundskaptenen Francois Gomez kontrakt. 

I dag presenterades hans ersättare: Marco Crespi, 57.

– Jag är tacksam att svenska basketförbundet ringde mig, säger Crespi.

Sommarens sjätteplats på basket-EM är det svenska damlandslagets främsta placering genom tiderna. Segern mot Ryssland i placeringsmatchen innebär även att Sverige nu går in i OS-kvalet med möjlighet att spela till sig en biljett till OS i Tokyo nästa sommar. 

Men det blir inte under ledning av fransmannen Francois Gomez. 

Förbundskaptenen som ledde Sverige till framgången fick inte förnyat förtroende. 

”Francois ska ha ett stort tack för att ha lett oss till den bästa placeringen någonsin i ett mästerskap och nått de resultatmål vi hade satt upp. Vi bedömer dock att för att klara de stora utmaningarna framför oss och ta nästa steg med detta härliga lag behöver vi göra förändringar”, sa ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande i somras.

Nu står det klart att det blir en annan utländsk tränare som ersätter. 

”Glada att inte gå i klinch med spelarna”

På onsdagens pressträff presenterades italienaren Marco Crespi, och Fredrik Joulamo landslagsansvarig, lämnade följande motivering till valet:

– I kravprofilen vi upprättade var det tre områden vi ansåg var centrala. Vi vill ha en coach med stor internationell erfarenhet. Både av klubb- och landslag. Vi vill ha energi och passion, de ska vara lika engagerade som våra spelare. Ville ha en skicklig kommunikatör. Någon som vill kommunicera aktivt med spelarna och gör det på ett effektivt sätt.

– Spelarnas synpunkter matchade våra, de lyfte samma grejer. Så vi är glada att vi inte behövde gå i klinch med spelarna. Vi har gått igenom många namn men ett namn stod ut, säger Fredrik Joulamo.

”Ska jobba bäst tillsammans som ett lag”

Crespi kommer senast från Italiens damlandslag men har tidigare vunnit EM-guld med herrarna och coachat ett OS. Hans nya kontrakt sträcker sig till 2023. 

För SportExpressen berättar Crespi att han är exalterad.

– Inte bara ur en jobbsynpunkt. Som människa är jag väldigt nyfiken och att jobba utanför mitt land för ett annat förbund är väldigt spännande, säger Crespi och fortsätter:

– Som turist kan jag komma och säga att ”det är vackert i Stockholm” men det blir helt annorlunda att komma hit och jobba.

Han är imponerad av Sverige sedan hans Italien mötte laget i det senaste EM-kvalet.

– Jag känner till de svenska spelarna väldigt bra och vad de är bra på. Jag vill lära känna dem bättre som människor eftersom en coach både måste ta hand om människor och basketfärdigheter.

Är du imponerad av någon speciell spelare?

– Jag kan inte nämna en eller två. Alla har inte samma roll i ett lag men alla är lika viktiga. Vi har kanske inte den bästa listan av spelare men ska ha de tolv spelarna som jobbar bäst tillsammans som ett lag.

Crespi ska nu börja föra samtal med spelarna inför EM- och OS-kvalet. Under upptaktsträffen till SBL pratade han med stjärnan Amanda Zahui.

– Jag älskar att ha personliga möten med spelarna. Vad vi sa är privat men återkopplingen jag fick är väldigt positiv.

Amanda Zahui: ”Massa bra energi”

Amanda Zahui ser positivt på tillsättningen av Crespi. 

– Han har massa bra energi, jag satt och pratade med honom en stund. Jag har sett honom coacha också så det känns bra.

Var det rätt att Gomez inte fick fortsätta trots succén?

– Det är business oavsett om man är coach eller spelare. Ena dagen är man där och andra dagen inte, jag har själv haft erfarenhet av det när jag blev tradead från Dallas till New York. Jag hoppas att allt går bra i framtiden för honom, säger Amanda Zahui.

OS-kval väntar i februari

I OS-kvalet, som inleds i februari, kommer totalt sex lag från Europa, fyra från Amerika, fyra från Afrika och två från Asien. Tillsammans bildar de fyra grupper med fyra länder i varje. Från detta gruppspel går de tre främsta till OS i Tokyo 2020.

Med två undantag. Japan som värdnation och USA som världsmästare är direktkvalificerade, men ingår ändå i kvalet. Så från deras grupper blir det enbart de två främsta som får spela OS nästa år.

I kvalet deltar 16 lag – varav tolv går till OS och kvalet spelas den 3–13 februari 2020. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.