Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han stängs av på livstid efter Instagram-bilden

Ty Lawson, till vänster, under NBA-karriären
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP

Basketstjärnan Ty Lawson publicerade bilder på en kvinna under ett nattklubbsbesök

Nu har den kinesiska ligan, där han för tillfället spelar, stängt av honom på livstid. 

– Jag var inte respektlös mot henne, säger Lawson.

Det var under helgen som den förre NBA-stjärnan besökte en nattklubb i den kinesiska staden Quanzhou. Under kvällen publicerade Ty Lawson två inlägg på sitt Instagramkonto, något som i slutändan kostade honom kontraktet med klubben Fujian Sturgeons och möjligheten att någonsin kunna spela basket i Kina igen. 

I ett inlägg skrev Lawson att en kvinna hade ”cakes on the low” och att han måste förändra sin inställning till kinesiska kvinnor. Nästa inlägg var en bild som visade hur en kvinna dansade närgånget med honom inne på nattklubben. 

Inläggen ska enligt CBS uppfattats som uttryck för fördomar mot kineser och en nedsättande syn på kvinnor. Lawson fick enligt ESPN ta emot enorma mängder kritik – men även hat, hot och rasistiska påhopp på sociala medier efter sina inlägg.

Lawson har dock inte fått någon stöttning från sin klubb, de har i stället meddelat att de avslutar kontraktet med stjärnan. Även den kinesiska ligan bestämde sig för att utdela en bestraffning – och stängde av Lawson på livstid, skriver Yahoo

Ty Lawson försvarar sig

Ty Lawson har försvarat sig i ett uttalande på Instagram. Kobe Bryant Kobe Bryant Jayson Williams New York Nets

– De sa till mig att jag inte skulle kommentera det här, men jag måste stå upp för mig själv. Jag är förmodligen den minst rasistiska personen du någonsin mött i ditt liv. Alla som känner mig i Kina vet att jag inte är den personen. Jag sa bara att hon hade en fin kropp och jag dansade på klubben. Det var ingen strippklubb, jag hade inte sex med kvinnan och var inte respektlös, säger 32-åringen. 

Ty Lawson har spelat tio säsonger i NBA och företrädde senast Washington Wizards, som han lämnade 2018 för att gå till Fujian Sturgeons. Men point guarden är förmodligen fortfarande mest ihågkommen för sina insatser på collegenivå, där han blev mästare med North Carolina och utsågs till en av ligans bästa spelare. 


https://twitter.com/carchia/status/1307323560919265284https://www.instagram.com/p/BFAYiPhP7jA/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.