Foto: George Burns
 Foto: George Burns

Hämndplanen: Ska sänka cykelpamparna

Publicerad

Lance Armstrong erkände dopningen hos Oprah Winfrey.

Nu uppger amerikanska medier att han vill undvika hårt straff – genom att vittna mot cykelpampar.

– Den killen är en gåta och ingen vet vad han ska göra, oavsett vad han säger, menar Wada-chefen David Howman.

Lance Armstrong var i går gäst hos tv-profilen Oprah Winfrey.

Enligt samstämmiga amerikanska uppgifter ska den sjufaldige Tour de France-vinnaren ha erkänt.

Men exakt vad han sa är ännu okänt, innan intervjun publiceras.

Oprah säger själv, i en intervju med CBS, att hon häpnades av Armstrongs svar.

"Vi blev förtrollade"

– Jag skulle inte säga att han bekänner på det sättet jag hade förväntat mig. Det var förvånande... för mig, min redaktion, alla oss som satt i rummet. Vi blev förtrollade och fastnaglade av några av hans svar.

Armstrong har pekats ut som spindeln i nätet när laget US Postal Service ägnade sig åt omfattande doping under slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

I amerikanska medier uppges nu att Armstrong ska ha spelat ner sig egen roll i den härva som har kallats för "det mest sofistikerade, professionella och framgångsrika dopingprogrammet cykelsporten någonsin har sett".

Samtidigt ska Armstrong vara redo att peka ut stora internationella ledare inom cykelsporten.

Flera tidningar i USA, bland annat New York Times, skriver att så höga ledare som Pat Mcquaid – president för internationella cykelförbundet – har anledning att frukta.

"Han har sina demoner"

Armstrongs förhoppning är att hans eget straff ska bli lindrigare om han vittnar om sina erfarenheter.

– Den killen är en gåta och ingen vet vad han ska göra, oavsett vad han säger, menar David Howman, chef på internationella antidopingbyrån Wada, enligt USA Today.

– Jag tror att han har sina demoner att handskas med, men ingenting kan göras med livstidsavstängningen hans, när han inte har gjort något för att hjälpa oss.

Armstrong riskerar att bli skyldig bland annat sponsorer mångmiljonbelopp på grund av dopingdomen.

Genom att hjälpa myndigheter och antidopingorganisationer hoppas Armstrong att det kan ge honom viss fördel när dessa ärenden ska avgöras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag