Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammars ilska: "Fy fan, är vi inte bättre?"

Filip Hammar. Foto: Anna Bergkvist
Somalias bandylandslag.
Filip och Fredrik gjorde en dokumentärfilm om det somaliska bandylandslaget. Foto: Anders Ylander

Somalias landslag i bandy, som håller till i Borlänge, tvingas avbryta sin sommarträning.

Personer som bor nära asfaltsplanen där laget åker inlines har klagat.

– Det känns inte bra, det känns tråkigt att det har blivit så, säger förbundskaptenen Pelle Fosshaug.

I vintras släpptes filmen "Trevligt Folk", som tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ligger bakom. Filmen handlar om de somaliska invånare i Borlänge som bildat Somalias bandylandslag, och deras resa till VM i Irkutsk.

Laget har hittills representerat Somalia i två världsmästerskap, och är just nu uppe i förberedelserna inför kommande VM.

Men nu tvingas laget att avbryta sin sommarträning. Vanligtvis genomför de inlinesträning på en asfaltsplan i Borlänge. Men nu är de inte längre välkomna att träna där, efter att områdets boende klagat.

DT skriver att styrelsen i Hsb BRF Myren, som äger området, beslutat att bandylaget inte längre får träna på platsen.

– Det har skurit sig mellan laget och de boende där och vi måste lyssna på våra medlemmar, säger Dan Höglund, som är ordförande för föreningen, till tidningen.

"Va fan, Sverige"

Cia Embretsson är tränare för lagets sommarträningar.

– Det var några som bor där som kom fram när vi tränade och betedde sig riktigt otrevligt. De sa att vi störde och kommenterade även filmen och Filip och Fredrik. Våra inlines låter inte så mycket så för mig kändes det som att det fanns andra bakomliggande anledningar till att de inte ville ha oss där, säger Embretsson.

DT: Vad tror du det var för bakomliggande orsaker?

– Jag tror det handlade om främlingsfientlighet och avundsjuka. Inte från styrelsens sida utan från de personer som kom fram till oss.

Nyheten har fått Filip Hammar, en av de som ligger bakom filmen, att reagera.

På sin Instagram har han publicerat en bild på DT:s artikel, och skriver:

"Va fan, Sverige! Va, fan, Borlänge! Är vi inte bättre än så här?".

"Det känns inte bra"

Den svenske bandylegendaren Pelle Fosshaug är förbundskapten för Somalia Bandy. Han vet själv inte vad som har hänt, men tycker att det är tråkigt.

– Det känns inte bra, det känns tråkigt att det har blivit så, säger han till SportExpressen.

Han fortsätter:

– Det jag kan tycka är att om det är några enskilda personer i en bostadsrättsförening så kan man ställa dem åt sidan. I det stora hela tycker säkert folk att det är kul och inspirerande. Det är några få enskilda personer som de har lyssnat på, och därför stängt ut laget från träningsplatsen.

Har ni hittat något ny plats att träna på?

Det finns massor med ställen att träna på i Borlänge, det finns ytor överallt. Men det var ett bra ställe som låg bra till och som folk hittade till, men det går att hitta ett nytt ställe. Det är ingen katastrof i sig, men det är tråkigt, sättet som det gått tillväga på.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.