Alexander Gustafsson har blivit lovad en titelmatch - men först vill UFC att svensken möter Anthony Johnson. Något som "Mauler" är måttligt sugen på: "Det handlar inte om vem som är tuffast utan om min karriär", säger han. Foto: Meddi Kabirzadeh
Alexander Gustafsson har blivit lovad en titelmatch - men först vill UFC att svensken möter Anthony Johnson. Något som "Mauler" är måttligt sugen på: "Det handlar inte om vem som är tuffast utan om min karriär", säger han. Foto: Meddi Kabirzadeh

Gustafsson: "Då kan jag vänta i tre år..."

Publicerad

Alexander "The Mauler" Gustafsson är inte den som klagar.

Men när UFC bröt löftet om en titelchans visade han snabbt sitt missnöje på sociala medier.

Nu har han fått nya garantier om en titelfajt av UFC.

En match som kan ske i Sverige.

- Om det är så att de garanterar mig en titelmatch i Sverige så kan jag vänta tre år. Då spelar det ingen roll, säger Gustafsson till SPORT-Expressen.

Alexander Gustafsson blev samma sekund som han vred sönder sitt knä av med titelmatchen mot Jon Jones den 27 september. Istället för att flytta fram fajten valde UFC att plocka in en ersättare i Daniel Cormier.

En match som fick ändå blev uppskjuten till 3 januari då även Jones skadade sig.

Och trots att "The Mauler" förväntas vara helt frisk då valde UFC att behålla Cormier som titelutmanare. Något som Gustafsson lite överraskande har protesterat mot öppet.

- Jag har tagit mig till den rankning jag är i dag. Jag har blivit lovad en chans flera gånger. Jag skulle ha mött honom i Las Vegas men blev skadad, men jag är fortfarande helt mentalt inställd på att gå en titelmatch, det är inget man bara kan radera. Det är vad som motiverar mig, säger han till SPORT-Expressen.

- Jag tjänar pengar genom att tävla, men pengar är ingenting som motiverar mig. Det kommer aldrig motivera mig. Jag vill bli bäst i världen och inget annat, och då är det Jon Jones som gäller.

UFC vill arrangera stormatch

I går avslöjade Gustafsson på sociala medier att han fått nya garantier från UFC-ägaren Lorenzo Fertitta. Om svensken väljer att vänta så kan han att få sin titelchans på hemmaplan.

- Om det är så att de garanterar mig en titelmatch i Sverige så kan jag vänta tre år. Då spelar det ingen roll.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är UFC väldigt sugna på att arrangera en stormatch på Friends arena nästa sommar. Organisationen har redan besökt nationalarenan och tror att en gala där, trots tidsskillnaden till Nordamerika, skulle har potential till att bli en historisk succé.

"Det vore en dröm"

- Det känns som att det är inom räckhåll. Med ett bra stöd hemifrån kan det helt klart bli av. Att få möta den "pound for pound" bäste i världen på Friends vore en dröm. Det finns absolut ingenting som kan slå det, förklarar Gustafsson.

De senaste dagarna har röster väckts om att Alexander Gustafsson bör ta en match i väntan på att Jones/Cormier avgörs. En motståndare som fansen och UFC-presidenten Dana White har lyft fram som potentiell motståndare är Anthony Johnson.

Men enligt "The Mauler" ger det inte honom något att möta Johnson. Och han är trött på allt snack om att han duckar amerikanen.

- Jag har mött både värre och sämre motståndare. Hade den matchen tagit mig någonstans hade jag varit först att acceptera.

Vad tycker du om honom som motståndare?

- Sedan han kom tillbaka till UFC efter att ha blivit sparkad har han slagit Antonio Rogerio Nogueira, som passerat bäst före datum för längesen och Phil Davis. Han behöver minst ett par matcher till.

- Vi är inte på skolgården längre, det handlar inte om vem som är tuffast utan om min karriär, som jag vill ska hålla en lång tid framöver. Man måste tänka taktiskt och då går det inte bara gå in och veva mot första bästa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag