Nicole Cooke (till höger), Emma Johansson (till vänster). Foto: Yves Logghe
Nicole Cooke (till höger), Emma Johansson (till vänster). Foto: Yves Logghe

Guldmedaljören: Har blivit rånad av fuskare

Publicerad

OS-guldmedaljören Nicole Cooke, 29, meddelade under måndagen att hon lägger av med cykling. Samtidigt riktar hon skarp kritik mot fusket inom sporten - och avslöjar att hon själv erbjudits otillåtna preparat.

- Jag tillfrågades vilka "mediciner" jag ville ta, säger hon enligt BBC.

Hon tog Storbritanniens 200:e guld under OS 2008 i Peking i linjeloppet, före svenska Emma Johansson. Efter 17 år inom cykelsporten meddelar walesiskan Nicole Cooke att hon lägger av, och går samtidigt till attack mot dopningen inom sporten.

- Varje skandal inom herrarnas cykelsport har tvingat sponsorer att lämna även på damsidan. Med så små ekonomiska medel har förlusterna haft större verkan än vinsterna inom cyklingen.

Avböjde doping

Cooke kom själv i kontakt med doping för första gången som 19-åring, i samband med Tour de France, när hennes prestationer under tävlingen dalade.

- Jag bjöds in till en samling och tillfrågades vilka "mediciner" jag ville ta, och påmindes om att laget hade förväntningar på mig som jag inte levde upp till.

Cooke avböjde förfrågan.

- Jag svarade att jag skulle göra mitt bästa tills att jag var tvungen att bryta, men att jag inte ville ta någonting.

"Blivit rånad"

Samtidigt som hon är orolig för cykelsportens framtid menar hon att hon har lärt sig mycket under karriären.

- Jag har blivit rånad av dopingen, men är också lyckligt lottad. Jag bär mer i min ryggsäck i dag än vad jag drömde om som 12-åring.

- Men många av de som kör rent – människor med moral – har varit tvungna att lämna sporten med ingenting efter ett livs hårt jobb, och vissa av dem med hemska ekonomiska problem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag