Guld till Alshammar, silver till Nystrand

Publicerad
Uppdaterad
Knappt tre månader kvar till OS, då kom två mycket välkomna simbesked.
Först Stefan Nystrands EM-silver på 50 meter fritt, sedan Therese Alshammars guld på samma distans.
Det tog blott ett par minuter, sedan hade Sverige utökat medaljsamlingen i EM från fyra till sex medaljer. Det började med Stefan Nystrands första medalj någonsin i långbana. Med tiden 22,42 var han en tiondel från guldet och ryssen Alexander Popov. Och innan han hunnit torka på land så hade Therese Alshammar tagit sitt tredje raka EM-guld på 50 meter fritt, den här gången med åtta hundradelars försprång till tvåan Svetlana Chakalova, Vitryssland, och tolv till förra träningskompisen, tyskan Sandra Völker. Valören var olika för de båda, men medaljerna ger likadana bevis, nämligen att Nystrand och Alshammar är på väg tillbaka. Nära personligt rekordDet här var bara elva hundradelar från mitt personliga rekord och nu känner jag att jag tagit mig ur svackan sedan VM i Fukuoka, sade Nystrand. Stort steg - Det här var ett stort steg framåt för mig. I VM i Barcelona förra året var jag inte ens i final på 50 fritt, sade Alshammar. För Nystrand har resultaten främst kommit i 25-metersbassängen. Men allt för många mästerskap har lett till att lusten har försvunnit. - Motivationen har saknats, det är ju många mästerskap inom simningen och till slut så kommer man in i en veva, nu i år har jag mer motivation eftersom det är OS, sade Nystrand. Han simmade mot ett guld i nära halva loppet, sedan kom tröttheten och en simlegendar i form av Alexander Popov. Och i stället för svensk seger blev det ryskt guld, Popovs femte på distansen. - Jag blev rejält trött på slutet men vad fan gör det. Det var kul med medalj, sade Nystrand. Ansträngt lopp När Nystrands tid var den bästa han presterat på länge, så var det inte tiden (25,12) som gladde Alshammar mest. - Jag är nöjd med att jag vann, det här loppet var mera ansträngt än semifinalloppet. Jag var lite stressad så jag simmade mer för guldet än tiden. En av de största konkurrenterna holländskan Inge de Bruijn fanns inte på plats i Madrid, men beskedet lär ändå gå fram till henne. - Jag har tre lopp där jag legat som sämst kring 25,20 så är jag jättenöjd, det här är ju ett delmål. Och målsättningen inför huvudmålet är självklar: - Mitt eget mål är att ta OS-guld. Det är inget att sticka under stol med att OS alltid är skittufft men jag är också skittuff.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


3

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag