Helena Jansson och resten av världseliten tävlar i dag i knockoutsprinten på Eriksberg i Göteborg. Foto: Nils Jakobsson
Helena Jansson och resten av världseliten tävlar i dag i knockoutsprinten på Eriksberg i Göteborg. Foto: Nils Jakobsson

Helena Jansson flyttar till Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Sveriges största stjärna i skogen flyttar tillbaka till sitt Västsverige.

Helena Jansson, 27, tävlar visserligen för en dalaklubb, men nya bostadsadressen är Göteborg.

I dag visar hon och resten av världseliten upp sig - vid bockkranen på Eriksberg.

Ni som undrar hur det går till att orientera i stadsmiljön på Norra Älvstranden kan se dramatiken live klockan från klockan 16 i dag. Tredje deltävlingen i Nordic Orienteering Tour, NORT, avgörs precis som vid Götaplatsen i fjol som en så kallad knockoutsprint. På grafiken här ovan syns hur arrangörerna bygger upp arenan framför den klassiska symbolen från varvstiden. Som vid Götaplatsen i fjol direktsänder SVT Play (17.45-18.30). Tv-produktionen i fjol blev lyckad, precis som sändningarna från EM i Dalarna i våras, så sportens förhoppningar på att lyckas bygga tv-dramatik är höga den här gången också.

Helena Jansson, uppvuxen i Skövde, har varit sportens främsta ansikte i Sverige de senaste åren. Hon hade höga förväntningar på VM-veckan i Lausanne i juli.

Men i våras fick hon halsfluss och sen en lårskada.

Men framför allt har inflammation i slemsäckarna i båda hälarna stört henne. Tidigare i sommar övervägde hon operation, en rätt komplicerad historia. Men efter att hon ändå kunde genomföra sprint (4:a) och stafett (silver) i VM och landade en tredjeplats i O-ringen i Halland har läkarstudenten - pluggar på läkarlinjen i Umeå - beslutat att försöka hantera sina slemsäckar med varsam träning.

Springer för Leksands OK

Nu ska Göteborg bli Helena Janssons permanenta bas i tillvaron, även om hon fortsätter springa för Leksands OK och distansstudera i Umeå.

- Jag och Niclas (Jonasson, sambon) flyttar hit av flera skäl. Niclas har fått en nytt och utmanande arbete, vi kommer ju båda två från Västsverige och att komma närmare familjerna känns viktigt. För mig i min satsning är Göteborg ypperligt, jag söker ständigt ny terräng att träna i, vilket jag får nu. Dessutom hägrar hemma-VM 2016 i Strömstad, och så sett är Götet perfekt.

Men går det att distansplugga på läkarlinjen?

- Den flexibilitet och stöttning jag får från läkarprogrammet där är fantastisk, men vi får se till våren om Göteborgs universitet möjligen kan vara ett alternativ.

Hur ska du få ordning på de där eländiga slemsäckarna?

- Om jag hade ett enkelt svar vore jag lycklig! Orienterares fötter utsätts för otroliga påfrestningar. Min kropps svaga punkt verkar vara mina hälar.

Hur känns det nu?

- Under sensommaren har det gått åt rätt håll. Med planerad träning, specialanpassade skor och rehab- och rörlighetsövningar blir det successivt bättre och bättre.

Helena Jansson säger att hon absolut inte börjar se slutet på karriären i skogen.

"Känner mig inte färdig"

- Jag känner mig verkligen inte färdig. Jag drömmer om att få förbereda mig inför ett mästerskap på allra bästa sätt utan att störas av skador och sjukdomar. En dröm är att få springa hemma-VM i Strömstad 2016.

I fjol vann hon världscup-serien. Det gör hon inte i år. Så betyder knockoutsprinten på Eriksberg i dag något?

- Det är ett unikt tävlingskoncept, och en verklig utmaning. För mig som haft en säsong med mer ner än upp känns det som en chans att ta med sig något positivt inför vinterns hårda träningsperioder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag