En guldresa från Hönö och tillbaka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Till havs. Tre dagar i veckan, efter jobbet, tar Dan Corneliusson färjan från Hjuvik till Hönö. Dags för träning med Hönö IS.
Foto: Jan Wiriden

HÖNÖ. Många gamla Uefa-kompisar är tv-kommentatorer eller elittränare.

Blåvitts förre stjärnforward Dan Corneliusson, 50, fortsätter sin karriär i skymundan.

Från Hönö till Hönö - en osannolik fotbollsresa på 39 år.

- Jag visste vad jag ville och var envis och noggrann. Det vill jag föra över på den unga generationen.

Vi kör av färjan och styr bilen mot Madängsvägen mitt på ön i den göteborgska skärgården. Här bor Solveig, 79, och Karl-OlofCorneliusson, 83, föräldrar till pojken som älskade fotboll över allting annat.

- Hans mormor, Lisa, undrade en gång vad det skulle bli av honom, berättar mamma Solveig.

Det tioåriga barnbarnet svarade med en självklarhet och övertygelse som inte gick att misstolka.

- Jag ska spela fotboll.

Men grabben, som är näst yngst i en syskonskara på sex, nöjde sig inte med lilla Hönö IS. Dan Corneliusson skulle till IFK Göteborg som höll till i Delsjö­terrängen på andra sidan stan.

Så han tog cykeln till färjan, fortsatte med buss till Eketrägatan på Hisingen, för att därefter åka femmans spårvagn hela vägen till Torp.

Sista kilometern upp till Kamratgården gick han oftast till fots.

- Två timmar enkel väg, minns Dan som var elva år när han började den långa färden som ledde till proffsspel i Tyskland, Italien, och Schweiz.

Och så väldigt mycket mer; bland annat 22 A-landskamper och tolv mål.Första målet i Blåvitts P11-lag smällde han in den 3 mars 1973. Det blev ytterligare 46 den säsongen ...

Pappa Karl-Olof, som då var fiskare, berättar:

- Dan gick alltid omkring med en fotboll. Även inomhus. Det syns fortfarande svarta märken i hallen där bollar studsat. Och en svan vi har i trädgården har vi limmat ihop säkert hundra gånger.

Solveig Corneliusson tänkte först inte släppa iväg elvaåringen från lilla Hönö. Men sonen var envis. Han tog cykeln efter skolan och var oftast inte hemma förrän vid tiotiden på kvällen.

- Jag skickade varje gång med en femkrona så att Dan kunde köpa korv med bröd längs vägen hem efter träningen, berättar mamma.

Detta alltså för 39 år sedan och knappast rimligt eller trovärdigt i dag när barnen skjutsas och hämtas i bilar av sina föräldrar.

Hönös export till stora fotbollsvärlden fick hur som helst sin belöning.

Som 16-åring flyttade han in på Hisingen och fick en halvtidsanställning i en sportbutik på Backaplan.

Blåvitt skrev samtidigt ett kontrakt med målskytten som sedermera fick smeknamnet Mr Hundra Procent för sin grymma effektivitet i straff­området.

- Jag slutade egentligen skolan efter nian och hann aldrig göra klart gymnasiet. Läxläsningen blev lidande.

Hur hade livet sett ut om du inte blivit fotbollsspelare?

- Förhoppningsvis varit ett NHL-proffs. Jag gillade hockey och spelade också mycket pingis.

1979 debuterade han i IFK Göteborgs A-lag under Sven-Göran Erikssons ledning och började ösa in mål direkt.

Det första i allsvenskan smekte talangen in bakom Thomas Wernerson som då var målvakt i Åtvidaberg.

1980 förstördes av en allvarlig knäskada. 1982 kom det stora genombrottet.

Uefacupmästare, svensk mästare, cupmästare, allsvensk skyttekung, och första A-landskampen.

Samtidigt låg Mr Hundra Procent i lumpen; som pjäsman på LV6.

- Det var väldigt mycket permissioner och knappt att jag blev godkänd. Vet att det löste sig för att vår klubbdirektör Anders Bernmar gick hela vägen upp och pratade direkt med ÖB.

- Ja, Bernmar kunde verkligen snacka ...

1-0-målet i Uefacupfinalen i Hamburg, veckan före muck, är fortfarande en svensk fotbollsklassiker. På halvvolley, med sträckt högervrist. Någonting man minns extra så här på dagen 30 år efter bragden på Volkparkstadion.

- Den vita linnekostymen kom fram många gånger det året, raljerar mamma Solveig. Den hänger fortfarande som ett minne i en garderob här hemma.

Hur många matcher såg du själv?

- En enda, därefter aldrig mer. En gång på Nya Ullevi. Dan fick en boll mot strupen och bars in i omklädningsrummet. Jag rusade ner från läktaren. Det var så fruktansvärt otäckt att jag stannade hemma i fortsättningen.

Många undrade hur det skulle gå för Dan Corneliusson i IFK-anfallet när sju år äldre radarkompisen Torbjörn Nilsson flyttade till Kaiserslautern i Tyskland efter Uefatiteln.

Den 20-årige Hönö-sonen gav svar på tal direkt.

- Första matchen utan "Totte" spelade vi mot Kalmar och vann med 4-1. Jag satte alla fyra! Men givetvis betydde Torbjörn oerhört mycket som lagkamrat och läromästare. Det förstår nog alla.

Året efter var även Dan Corneliusson på plats i Bundesliga och blev omedelbart tysk mästare med Stuttgart.

Fotbollsresan fortsatte via fem år hos Como i Italien ("två säsonger försvann på grund av skador"), en kortare sejour hos Wettingen i Schweiz och avslutningsvis - på elitnivå - med tre år hos Malmö FF.

- Thomas Wernerson (Blåvitts dåvarande klubbdirektör) var nere i Schweiz och försökte köpa loss mig. Men jag bedömdes vara för dyr. Det hade varit optimalt att få komma tillbaka till IFK.

Du ville inte vara kvar utomlands?

- Inte alltid något man bestämmer själv. Fast visst pågick mycket i kulisserna. Ralf Edström kom med Monacos president till Göteborg redan när jag var 18 år. Det blev ingenting den gången, och det var säkert nyttigt för min utveckling.

- Under tiden i Italien försökte Sven-Göran (Eriksson) ta mig till både Roma och Fiorentina. Det sprack också och i de fallen finns större skäl att beklaga.

Gästspelen på lägre nivå i Qviding (1993) och Karlstad BK (1994-1995) räknas inte. Samtidigt säger Dan ärligt:

- Jag upplevde några tuffa år efter elitkarriären.

Skilsmässan i början på 1990-talet tog honom hårt. Svarta löpsedlar om rattfylla är heller ingenting Dan är stolt över.

- Fruktansvärt. Det var vansinniga grejer under en period när jag inte mådde bra. Jag ville helst inte visa mig.

Hur kom du vidare?

- Man måste erkänna att man gjort fel. Det är lätt för utomstående att fördöma. Till sist hänger det på dig själv och jag vill påstå att tiden hjälpte mig genom detta.

I dag är Dan Corneliusson omgift med Jennie, paret bor i Västra Frölunda, och har tillsammans dottern Matilda, snart fem år. Från tidigare äktenskapet finns Sebastian, 27, och Alexander, 25.

- Jag mår bra och har ett arbete som fastighetsskötare jag trivs med. Klipper gräs, byter lampor, och hoppar in där det behövs.

Du har även prövat andra anställningar?

- Syrran (Elisabeth) lanserade mitt eget klädmärke DC Collektion som numera är nedlagt. Jag monterade industri­portar under fem år och sålde tvättmedel en kort tid innan företaget gick i konkurs. Så, jo, jag har upplevt en del, ha, ha.

Numera ringer klockan halv sex varje morgon och tre dagar i veckan sticker han direkt från jobbet till färjan i Hjuvik som tar honom över till sitt kära Hönö.

Före träningen försöker han hinna med en macka och en kopp kaffe hemma hos föräldrarna.

- När Hönö IS i höstas ringde och frågade om jag ville träna laget i femman gick det inte att tacka nej.

Sportchefen Glenn Jansson säger:

- Det kändes bara så fel när Dan tränade Hyppeln de två senaste åren. En sån här ambassadör ska givetvis finnas på Hönö.

Säsongsupptakten har gått sådär med en seger, en oavgjord, och tre förluster.

Veteranen Mikael Tsomos, 28, är övertygad att det snart vänder:

- Danne är en väldigt taktiskt tränare som kan forma de unga på sikt. Han är för mig en levande legend. Jag fällde faktiskt en tår när jag såg filmen "De sista proletärerna".

Hönö IS lovar ha tålamod. Glenn Jansson igen:

- Vi är inne i en generationsväxling med många spelare i 16-18-årsåldern. Det är tidigast först nästa år vi hoppas kunna ta steget upp till fyran.

Med Missionskyrkan som hyresvärd projekteras för två konstgräsplaner, en inomhushall, och ny klubbstuga.

Gamla anrika Heinövallen blir med tiden ett äldreboende.

- Får se om jag själv hamnar där på ålderns höst, raljerar Dan Corneliusson med ett skratt.

Cirkeln, från Hönö till Hönö, tycks hur som helst vara sluten, även om den gamle målspottaren numera slipper ta cykeln till och från färjan.