Bönerna bakom styrkan på plan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Waris Majeed går ofta till moskén på Hisingen i Göteborg. På fredagarna är det fullt med folk, men just nu ekar det i lokalen. "Jag ber både före och efter varje match, det har jag alltid gjort," säger den allsvenska succéspelaren Waris Majeed. På måndag möts hans Häcken och IFK Göteborg.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Han är den pilsnabbe måltjuven som hela allsvenskan pratar om, och som IFK Göteborg ska försöka stoppa i morgon.

För GT berättar Waris Majeed om sin succé i Häcken, upp­växten i Ghana - och om hur hans tro ger honom styrka ute på fotbolls­planen.

Det är knäpptyst inne i bönerummet i Göteborgs moské vid Ramberget.

Waris Majeed, 20, faller ner på knä på den knallgröna bönemattan, som inte är helt olik gräsmattan på en fotbollsplan, och vinklar upp handflatorna mot den träklädda kupolen.

En liknande ritual som han gör både före och efter varje fotbollsmatch.

Under uppväxten i Ghana var religionen ständigt närvarande, och för Waris är det en självklarhet att religion och fotboll hör ihop.

- Jag ber både före och efter varje match, det har jag alltid gjort. På fredagar går jag hit, till moskén. Då är det en massa folk här, precis som för kristna i kyrkan på söndagar.

Waris Majeed växte upp i staden Tamale i norra Ghana. Hans pappa arbetade som svetsare, medan hans mamma sålde parfymer på stadens marknad.

- Det var tufft. Livet i Afrika är alltid tufft. Men jag hade tur och fick rätt möjligheter.

Skulle du beskriva din barndom som fattig?

- Nej, det skulle jag nog inte göra. Men mina föräldrar har aldrig varit rika, absolut inte, säger Waris.

Han berättar att han inte minns när han spelade fotboll för första gången, men att han var "väldigt, väldigt liten".

- Vi spelade överallt - på bakgårdar, på asfalt, på grus, och aldrig med skor på fötterna. Vi körde alltid barfota.

- Första gången jag någonsin fick spela på en gräsplan, med riktiga fotbollsskor, var när jag var 12-13 år och hade kommit in på Right to Dream Academy.

Right to Dream Academy grundades 1999 och är en skola som finns i Ghana, Sierra Leone, England och USA. Där kombineras skolundervisning med fotboll. De som lyckas bra med båda delarna får chansen att åka till England eller USA, för att studera och spela vidare där.

Och det var där, på Hartpury College i England, som Waris fick åka till Göteborg för att spela Gothia Cup, när Häcken fick upp ögonen för den då 17-årige talangen.

- De gav mig inget kontrakt direkt, utan jag fick åka tillbaka till England och sedan återvända för att provspela, berättar Waris.

I dag är han allsvenskans näst bäste målskytt, med fyra mål på seriens fyra inledande matcher, och en av de mest intressanta spelarna i svensk fotboll överhuvudtaget just nu.

- Det är klart att jag är tacksam för allt som Häcken har gjort för mig. Jag är lyckligt lottad som fått de chanserna som jag har fått.

Hemma i lägenheten på Hisingen, som Häcken har ordnat, finns Ghanas färger representerade överallt.

Soffbordet är draperat i landets färgglada flagga, precis som ett litet altare bredvid soffan, där några pokaler från tiden i England står.

"Players' player" står det på en av dem, som Waris är lite extra stolt över eftersom priset röstades fram till honom av hans dåvarande lagkamrater i Hartpury.

Persiennerna är nerdragna, Waris ursäktar sig och drar upp dem. Han säger att han brukar ha det så för att ha lättare att somna när han ska ta en eftermiddagslur efter träningen.

På en fönsterbräda ligger en sliten biografi om Chelseas ivorianske världsspelare Didier Drogba.

- Jag gillar honom. Han har överkommit många svårigheter i sitt liv, det är inspirerande, säger Waris.

Barndomen i Ghana var tuff. Familjen hade sällan speciellt gott om pengar, och Waris pappa försökte till och med stoppa honom från att spela fotboll.

- Han ville att jag skulle fokusera på min utbildning. I dag är han glad att han inte lyckades övertala mig.

Plötsligt går Waris Majeed mot ytterdörren.

- Följ med, säger han och går rakt över korridoren, och öppnar dörren mittemot utan att knacka först.

Han möts av jubel, där inne sitter lagkamraten Dominic Chatto och Elfsborgs Muhammed Abdulrahman och spelar Fifa 12 på en Playstation 3.

- Är ni spelaragenter, undrar "Momo" och verkar nöjd med svaret att vi är journalister.

Sen drar Elfsborgsanfallaren, som förra säsongen var utlånad till Gais, några interna skämt och trion skrattar så att de kiknar.

- Jag hänger nästan jämnt med Chatto. Vi bor ju precis bredvid varandra, och han hjälper mig med allt, säger Waris.

Spekulationerna om när Waris ska ta nästa kliv i karriären, och lämna Häcken för större utmaningar, är redan i gång efter succén i den allsvenska starten.

Själv tar han uppståndelsen över sin snabbhet och målfarlighet med ro.

- Visst, jag är jättenöjd med hur både jag själv och laget har börjat. Jag kände mig redo redan i fjol, men då förstördes allt när skadorna kom.

- Inför det här året visste jag att det skulle gå bra. Men just nu tänker jag inte så mycket på andra klubbar och sånt. Jag kan bara fortsätta att spela bra och då kan det hända bra saker.

Hemma i Ghana har han hela sin familj kvar. Förutom sin mamma och pappa även fyra bröder "and a few sisters".

- Jag minns inte ens senast som pappa såg mig på en fotbollsplan, det var för väldigt länge sedan i Ghana. En dag hoppas jag kunna ta hit mina föräldrar så att de får se mig spela, jag tror att de skulle bli väldigt stolta över mig då.

Gemenskap. Grannarna Dominic Chatto och Waris Majeed samt Elfsborgs Muhammed Abulrahman.

Waris Majeed - FrÅn tamale till Hisingen

Foto

TEXT

Namn: Waris Abdul Majeed. Ålder: 20 år. Födelseort: Tamale i Ghana. Längd: 172 centimeter. Vikt: 71 kilo. Klubb: BK Häcken (kon från Right to Dream Academy 2010). Position: Anfallare. Tröjnummer: 18. Aktuell: Tvåa i den allsvenska skytteligan med fyra mål på fyra matcher. Hade inför den här säsongen bara gjort tre allsvenska mål. Gjorde A-landslagsdebut för Ghana den 29 februari när han byttes in i den 76:e minuten i landskampen mot Chile.