Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör succé i USA – jagas av svenska landslaget

Regan Magarity spelade som tonåring för Telge Basket i Södertälje. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT NYHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regan Magarity under säsongen med Virgina Tech.

Svensk basket är på väg att få en ny superstjärna. 

Regan Magarity, 22, har blivit draftad till WNBA - och jagas nu även av Sveriges förbundskapten. 

För SportExpressen berättar hon om chockbeskedet, tvekan kring EM och den allvarliga skadan som kunde ha avslutat hennes karriär. 

– Jag var rädd att jag inte skulle kunna spela basket igen, säger Regan Magarity.

I Sverige slog hon igenom som tonåring, vann SM-guld som 15-åring med Telge och var en självklar del av det svenska ungdomslandslaget. 

Sedan försvann Regan Magarity från radarn. 

Hon flyttade till USA, började på college och tog en plats i Virginia Tech.

Första året blev en mardröm. Även det andra året var tufft. Två operationer krävdes innan Regan Magarity kunde börja spela basket igen. 

– Jag hade två väldigt ovanliga skador, så det tog ett tag att ge en diagnos på dem. 

Regan Magarity hade skador på en artär i vaden, och läkarna fick gå in och ta bort delar som hindrade blodet från att flöda som det skulle. 

Sedan upptäcktes kompartmentsyndrom, vilket innebär att trycket ökar i ett av kroppens muskelfack. I det här fallet i vaden.

– Operationen på artären, det tog ungefär ett år för dem att kunna lista ut, och då kunde jag inte springa, jag hade ont hela tiden. Varje dag när jag gick. Då var jag rädd att jag inte skulle kunna spela basket igen. 

Det gick.

Sjätte svenskan att bli draftad 

Under sitt sista år på Virginia Tech dominerade Regan Magarity på planen. Hon kom upp i över 1 500 poäng, en notering som gör henne till skolans femte bästa poänggörare genom tiderna.

Det fick även Connecticut att få upp ögonen för 22-åringen, som är dotter till den svenskamerikanska basketspelaren Bill Magarity och den före detta svenska landslagsspelaren Ann-Marie Magarity.

I årets draft till WNBA blev Regan Magarity tingad av klubben från nordöstra USA. 

Ett besked som delvis kom som en chock. 

 – När jag såg mitt namn poppa upp på skärmen så började jag skrika och hoppa, det var helt otroligt. 

– Det är något man alltid drömt om, men inte riktigt tror kommer hända. Det är verkligen helt otroligt. 

Regan Magarity är den sjätte svenskan att bli draftad att ett WNBA-lag. De tidigare fem är Tanja Kostic, Chioma Nnamaka, Farhiya Abdi, Amanda Zahui och Frida Eldebrink.

Kan gallras bort innan säsongspremiären

De närmsta veckorna, under Connecticut träningsläger, avgörs det om Magarity även tar en plats i laget till årets säsong. Runt 15 spelare ska gallras ned till tolv. 

– Det skulle vara så coolt att få spela WNBA, det har varit en av mina drömmar sedan jag var en liten tjej. Det skulle vara så jättekul och coolt att spela mot några av de bästa spelarna i världen. 

Hur ser du på dina chanser att bli en av de tolv?

– Det är klart man hoppas bli en av dem, jag har tränat jättemycket och känner mig redo. Nu kan jag bara gå ut och göra min grej och inte tänka på det så mycket. 

Vad gör du om du inte tar en plats i laget?

– WNBA är bara några månader så oavsett vad som händer ska jag spela i Europa, men jag vet inte vart än. Jag jobbar med min agent, men Europa är första steg.

Bruttotruppen till basket-EM

Farhiya Abdi, Galatasaray, Abigail Asoro, A3, Anna Barthold, Luleå, Matilda Claesson, Eintracht Braunschweig, Binta Drammeh, Araski, Elin Eldebrink, Perfumerías Avenida, Frida Eldebrink, Szekszard, Nathalie Fontaine, Tarbes, Louice Halvarsson, Wetterbygden, Danielle Hamilton-Carter, Cegledi, Paulina Hersler, Mann-Filter, Hanna Johansson, Högsbo, Kalis Loyd, San Giovanni, Klara Lundquist, Telge, Regan Magarity, Virginia Tech University, Ellen Nyström, Gipuzkoa, Josefin Vesterberg, Kangoeroes, Amanda Zahui, Sopron.

Öppnar för landslagsspel i sommarens EM

Om Regan Magarity gått under radarn de senaste åren är hon i dag ett eftertraktat namn även på den svenska marknaden. 

Inför sommarens stundande EM tillhör Regan Magarity en av de spelare som den svenska landslagsledningen vill knyta till sig. 

Men om Regan Magarity kommer att dyka upp till gruppspelet i Lettland i slutet av juni är högst oklart. 

– Just nu fokuserar jag på Connecticut, och får se vad som händer där. Jag har inte gett något definitivt besked än, men det finns definitivt ett intresse. 

– Och jag vet att till exempel Amanda Zahuis lag låter henne åka och spela för Sverige, så det finns olika möjligheter. Men vi får se vad som händer. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.