Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfproffs åtalad för våg av mordhot och stalkning

Ett golfproffs i 35-årsåldern har åtalats för en serie mordhot och olaga förföljelse mot sin tidigare sambo efter en infekterad vårdnadstvist.
Ett golfproffs har åtalats för flera brott.
Arkivbild.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: MATT YORK / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett golfproffs i 35-årsåldern har åtalats för en serie mordhot och olaga förföljelse mot sin tidigare sambo efter en infekterad vårdnadstvist. 

Bland golfproffsets offer finns även en polis, socialtjänsthandläggare, domare i tingsrätten och en känd artist, enligt åtalet. 

Proffset, som vunnit Europatouren, var efterlyst innan han kunde gripas och häktas. 

Det var efter en infekterad vårdnadstvist med sin ex-sambo, som han har gemensamma barn med, som golfproffset började mordhota kvinnan över Instagram och mejl, enligt åtalet.  

– Just trakasserierna och hoten började senhösten 2017, vid separationen. Då började hans beteende. Hon anmälde ganska snart olika saker, och min personliga reflektion är att polis och åklagare inte insåg vidden av det här. Man tyckte att det var en vårdnadstvist, säger advokat Rebecca Lagh, kvinnans målsägandebiträde.  

Golfproffset: ”Förbered ditt jävla skjutvapen”

Mannen har tilldelats flera utmärkelser och vunnit tävlingar på Europatouren. Sedan några år tillbaka tycks hans fokus dock ha legat någon helt annanstans. 

”Förbered ditt jävla skjutvapen bara ut i fall att jag blir galen och kommer tillbaka för att ta mina barn och mina pengar som du stal från mig mammaknullare!”, lyder ett av mejlen som som skickats från golfproffsets mejlkonto till kvinnan. 

Ett annat: 

”Du har en dödsdom och din familj också. Jag hatar dig fan av hela mitt hjärta!!!!!”. 

Ett besöksförbud utfärdades mot golfproffset. Han bröt mot det vid 166 tillfällen, genom att skicka meddelanden till kvinnan och kontakta henne under en förhandling vid Stockholms tingsrätt, enligt åtalet. 

Golfproffset har även skrivit kränkande inlägg om kvinnan på sociala medier, där han taggat henne, enligt åtalet. 

Kvinnan rädd för att mannen ska döda henne

Åtalet om olaga förföljelse mot kvinnan omfattar olaga integritetsintrång, två fall av ofredande, sex fall av olaga hot där flera meddelanden är rena mordhot med formuleringar om att kvinnan ska dödas, och överträdelserna av besöksförbudet. 

– Konsekvensen för henne är att hon så klart mått dåligt, att hon inte kunnat jobba i perioder på grund av det, och att hon lever med en rädsla att han när som helst kan komma och ha ihjäl henne. Det är hennes verklighet, liksom, säger Rebecca Lagh som berättar att kvinnan fått skyddade personuppgifter.

– Hon lever under skydd, har en sekretessmarkering. Hon har tvingats att flytta och riva upp både sin egen och familjens tillvaro för att hon är så rädd för vad han ska göra. Så det är ju stora konsekvenser. 

Mannen åtalad för mordhot mot en rad människor

Mannens våg av uttalade mordhot har under de senaste åren kommit att riktas mot många av dem som kommit i hans väg, enligt åtalet. Totalt sju fall av olaga hot som mannen åtalas för rör andra personer. Anhöriga till kvinnan, en känd artist, en polis, socialtjänsthandläggare och domare vid tingsrätten, hör till dem som fått ta emot dödshot från golfproffset.

Kvinnans målsägarbiträde Rebecca Lagh är kritisk mot att åtal väckts först nu.

– Det har tagit alldeles för lång tid, och jag tror att man inte riktigt förstått vidden av det förrän han började hota myndighetspersoner. Alla har blivit hotade och trakasserade. Det är först när de också förstått, att ”shit, det här är ju jobbigt”.

Kammaråklagare Daniel Sunesson som ligger bakom åtalet:

– Det är många olika målsägande. Det är en huvudmålsägande, sen finns det ett antal andra också. Det har blivit så på grund av att han har befunnit sig utomlands, att utredningen dragit ut på tiden, säger kammaråklagare Daniel Sunesson som ligger bakom åtalet. 

Expressen har sökt golfproffsets advokat. 

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet.