Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Zachrisson kan räddas från fängelse

Zachrisson om åtalet
Göran ZachrissonFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Göran Zachrisson på röda mattan under IdrottsgalanFoto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Göran Zachrisson, 81, riskerar fängelse för att ha kört rattfull.

Men tv-legendaren kan få sitt straff mildrat – på grund av sin ålder.

– I vissa fall finns det möjlighet att frångå fängelse och i stället få villkorlig dom med samhällstjänst, säger kammaråklagare Niksa Lucic. 

Åtalet mot Göran Zachrisson får sin formella början i september. Tv-profilen, som på senare tid främst arbetar som golfkommentator, står åtalad för rattfylla efter en händelse i december 2018. Enligt polisens förundersökningsprotokoll körde Zachrisson upp på en trottoar på en väg norr om Stockholm och var nära att frontalkrocka med mötande trafik. 

 

LÄS OCKSÅ: Göran Zachrisson: ”Jag är vettskrämd” 

Zachrisson åtalad för rattfylla

Poliserna som ingrep utförde ett utandningstest, och Zachrisson blåste då 0,66 milligram/liter – 0,16 milligram över gränsen för vad som klassas som grovt rattfylleri. 0,50 milligram motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet. 

Zachrisson har erkänt brott och säger sig vara villig att gå med på ett strafföreläggande. 

– Åklagaren kommer yrka ansvar för rattfylleriet, där finns också ett utandningsprov och det är det vi ska bedöma om det var grovt eller inte. Vad Göran tidigare sagt har också betydelse för hur de bedömer straffvärdet. Och vi är väldigt överens om vad som har hänt och vad som väntar. Något annat än så kan jag inte kommentera, säger Zachrissons advokat Anders Norlander. 

”Kan bli samhällstjänst”

Niksa Lucic, kammaråklagare, har tillfälligt fått ärendet på sitt bord eftersom fallets tilldelade åklagare Veronica Gabrielsson är på semester. Han bekräftar att Zachrissons ålder kan spela in om Norlander skulle yrka på en strafflindring. 

– Vid grovt rattfylleri har man fängelse som utgångspunkt. I vissa fall finns det möjlighet att frångå fängelse och i stället få villkorlig dom med samhällstjänst. Det beror bland annat på hur hög alkoholkoncentration man har eller om man är tidigare straffad, säger Lucic. 

– Ålder är en faktor som kan mildra straffet. Om personen på grund av hög ålder eller dåliga hälsa skulle drabbas hårt av ett fängelsestraff, då kan den omständigheten dels påverka hur långt straffet blir, men också om det blir fängelse eller villkorlig dom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.