Utsattes för sexuella övergrepp som barn

Madelene Sagström blev sexuellt utnyttjad som barn.
Hon berättar om övergreppet i en kampanj tillsammans med LPGA.
Foto: GÖRAN SÖDERQVIST / TT NYHETSBYRÅN

Madelene Sagström blev sexuellt utnyttjad när hon var sju år.

Den svenska golfstjärnan har nu ännu en gång valt att berätta om händelsen som påverkat hennes liv i så många år.

Hon vill hjälpa andra personer i liknande situationer.

– Jag minns när jag satt på ett hotellrum och inte kunde sluta gråta, säger Madelene Sagström.

Sommaren 2017 berättade den svenska golfstjärnan Madelene Sagström, 28, för första gången om upplevelserna som hon tvingats leva med sedan hon var sju år.

Sagström blev sexuellt utnyttjad och i LPGA-tourens ”Drive On-kampanj” har hon nu valt att återigen prata om händelsen som präglat livet i så många år.

– Jag minns när jag satt på ett hotellrum och inte kunde sluta gråta. Jag var så fokuserad på att förbereda mig för den kommande säsongen. Men jag kände att jag inte kunde hålla hemligheten inom mig längre. Jag behövde berätta för någon om det som jag hade hållit för mig själv i 16 år, säger Sagström i en fem minuter lång video som bland annat har publicerats i hennes egna sociala medier.

Hon berättar att det var en familjevän som bad henne komma över och umgås och då tog chansen att förgripa sig på henne sexuellt.

– Det var något som jag försökte sopa under mattan och tänkte att ”nej, det hände förmodligen inte”, säger Sagström i videon.

– Jag gick hem och agerade som om inget hade hänt i sexton år. Jag tror att den största anledningen till varför jag inte berättade för någon var skam. Att jag tänkte att jag borde ha vetat bättre.

Madelene Sagström berättar om övergreppet

För SportExpressen berättar Sagström att idén om att fortsätta berätta om övergreppet föddes i samband med att hon vann sin första tävling i LPGA-touren i januari förra året.

– Jag har pratat om det förut, 2017. Det blev inte så mycket av det i medierna då och för mig var det nog ganska bra att det inte blev mer. Jag har bearbetat det här mycket själv på egen hand och LPGA hörde av sig till mig förra året när jag vann och ville ta upp min historia igen och göra något större av det, säger Sagström och fortsätter:

– Jag tror att det är ett ämne som inte går att prata för mycket om och jag vet att mina kanaler och min status har vuxit de senaste åren, så jag visste att jag kunde nå en större publik genom att prata om det igen. Hela syftet är att dela det och kunna visa att många går igenom tuffa saker, men det är okej. För för mig har det hjälpt mycket att prata om det. För någon annan kanske det är något annat, men människor inte är ensamma i det även om jag kände mig väldigt ensam när jag växte upp.

Har du fått någon respons på videon?

– Jag har fått lite sms från touren och framför allt mycket kommentarer på sociala medier. Precis som första gången är det väldigt positivt och jag har fått lite respons från andra som har varit utsatta också. De fortsätter bara säga hur viktigt det är att fortsätta prata om alla trauman som finns runtomkring. Vi kan alla hjälpa varandra.

”Jag kände hur en tyngd bara släppte”

Sagström säger att hon gärna hade hört andra personer berätta om liknande trauman när hon själv växte upp.

– Då hade jag nog inte känt mig lika ensam. Min förhoppning är att jag ska nå ut till någon. Meningen med det är bara att vara en röst för någon som kanske inte har hittat sin röst än, säger hon.

Hur har det hjälpt dig att börja prata om det efter 16 år?

– Varje gång jag pratar om det nu är det extremt laddat och jag tror att det alltid kommer vara laddat. Jag gråter inte över det längre, i början kunde jag inte nämna det. Nu ser jag det som något som har gjort att jag har tagit de stegen jag har gjort och gjort mig till den människan jag är i dag. Jag önskar inte detta för någon men jag är tacksam att jag har gjort den resan jag har gjort och blivit den golfspelaren och människan jag har blivit, baserat på det som hände. 

– Jag tror alla hanterar det olika och jag tror att hitta sin resa i det är det som är det svåra, att hitta vad som kommer hjälpa en person. För mig var det en stor lättnad första gången jag pratade om det. Det var en extrem lättnad att bara säga det. Det var ”wow”. Jag kände hur en tyngd bara släppte. Det är fortfarande svårt att prata med nära och kära om det eftersom det är så pass laddat men den där tyngden finns inte kvar längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.