Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vill tacka dig – för allt du har gjort”

Bomben: Annika Sörenstam gör sensationell comeback på LGPA-touren. Golfstjärnan tillbaka i tävling efter 13 års frånvaro.
Donald Trump delar ut frihetsmedaljen till Annika Sörenstam.
Foto: In Depth with Graham Bensinger

ORLANDO. Samtidigt som Annika Sörenstam spelar sin första proffsturnering på 13 år kommer nu bilder från den svenska stjärnans besök inne i Vita huset för första gången.

På videoklippet från tv-teamet som följde Sörenstam syns hur Trump sätter medaljen runt halsen på Sörenstam. 

– Jag vill tacka dig för allt du har gjort för det här landet, säger hon i sitt tacktal.

Strax efter sextiden på torsdagskvällen, svensk tid, slår Annika Sörenstam ut från första tee på hemmabanan i området Lake Nona i Orlando i Florida. 

Det blir första framträdandet på LPGA-touren sedan Sörenstam la av 2008. 

Men det är vad som hände i början på året som har varit i fokus kring Annika Sörenstam: Den 7 januari tog hon emot frihetsmedaljen av Donald Trump i Vita huset, bara en dag efter de kravallartade scenerna då tusentals människor stormade mot kongressen i Washington DC, efter uppmaningar från president Trump. 

Undvikande svaren

Annika Sörenstam har inte velat kommentera det som hänt i någon större utsträckning.

– Jag tittar inte tillbaka på vad som hände då. Vi alla vet att det finns en ny president i USA och vi tänker på framtiden, det är det som är viktigast, sa hon under onsdagens presskonferens inför turneringen. 

Det har heller inte visats några bilder från medaljutdelningen – förrän nu.

Det är tv-teamet till ”In depth with Graham Bensinger” som fick följa med för ett exklusivt reportage, under och efter prisutdelningen. 

På bilderna syns hur Trump sätter medaljen om halsen på Sörenstam. 

– Annika Sörenstam är en banbrytande idrottare, en riktig golflegend, säger Trump i sitt tal, och fortsätter med en slags anekdot: 

– Det började innan hon föddes, säger dom, vilket är intressant. Hennes mamma golfade när hon var gravid, och som Annika har sagt: ”Jag plockade upp svingens rytm.”

Sörenstam och Trump i samband med cermonin.
Foto: In Depth with Graham Bensinger

Trump ber Sörenstams mamma resa sig och ger henne komplimanger för hennes sving. 

– Annika, du har gjort ditt land stolt över dig, du har gjort oss alla stolta. 

I Sörenstams tacktal tackar hon Trump för hans stöd för damgolfen, och för hans jobb som president.

– Jag vill tacka dig för allt du har gjort för det här landet, säger hon i tacktalet, varpå en applåd bryter ut i rummet.

Hon säger att Trump gjort ett bra jobb med coronaviruskrisen, och hyllar honom för att ha lyckats få ut vaccinet så snabbt. 

Hon tackar också sin syster och sina föräldrar, sina barn Ava och Will – ”ni är våra största troféer” – och ”sist men inte minst” maken Mike McGee. Hennes ögon tåras när hon berättar om hans betydelse för henne. 

I ett intervjuklipp med tv-teamets Graham Bensinger i samband med utdelningen får Sörenstam en fråga om vad som hände dagen före.

– Ingen vill se våld. Jag tycker det är en tragedi. Men jag hoppas på en bättre dag. Vi vaknade i dag och det var tyst. Gatorna var tomma. Och det här var planerat, och nu är vi här. 

Sörenstams make Mike McGee var också med och fyller i: 

– Vi respekterar presidentämbetet oavsett vem som är president. Hon skulle alltid ta emot priset – oavsett vem det kommer ifrån. 

En månad senare möter Graham Bensinger Sörenstam igen, då hemma hos henne i Orlando.

Bensinger frågar om efterspelet till medaljutdelningen. 

– Jag har fått en hel del positiv feedback från vänner och familj. Men sen har det varit de som inte varit så positiva. Och jag har hört dem, och jag har lyssnat till dem. 

Bensinger: Vad är du har hört i fråga om kritikerna?

– Jag ska vara ärlig – jag har inte varit på sociala medier sedan dess. De andra sakerna jag har hört, de negativa sakerna, det är inte nödvändigtvis vad jag åstadkommit, utan tajmingen. 

https://www.youtube.com/watch?v=FSiu_1DoCmQ&feature=youtu.be
Annika Sörenstam, 50, kommer vara med på LPGA-touren i Florida den 25 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.