Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tigers vändning – efter skandalerna

Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

CARNOUSTIE. Han förändrade både golfen och idrottsvärlden.

Men i tio år har han varit saknad.

Så när Tiger Woods i söndags eftermiddag gick upp i ensam ledning i British Open frågade sig alla; "Är han tillbaka?".

Det här är berättelsen om Tiger Woods uppgång och fall – och vägen tillbaka?

Vi spolar tillbaka bandet några dagar. Francesco Molinari och Tiger Woods går tillsammans några bollar från slutet i The Open Championship på Carnoustie.

De har kommit till det nionde hålet när jublet når en öronbedövande decibel. Woods har slagit upp sin boll från ett till synes svårt läge i greenbunkern och sänkt putten för par från en meters håll.

Samtidigt några hundra meter bort har Jordan Spieth slagit out of bounds och tappat ledningen. Det står nu – tio år efter hans senaste majortitel – Tiger Woods längst upp på ledartavlan.

Vad som utspelar sig på Carnoustie är inget annat än galenskap.

Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Publiken är helt vild, medier över hela världen beordrar sina reportrar att ta sig ut till hål nio och tio – belägna allra längst bort från det stora mediecentret.

Alla rapporterar live.

Ingen vet vart de ska ta vägen.

Francesco Molinari spelar tillsammans med Tiger Woods, men håller sig i bakgrunden. Han vet sin plats.

– Det är en utmaning i sig att spela med Tiger. Det var inte direkt så att åskådarna var där för att titta på mig, sa Molinari på sin presskonferens efter att ha vunnit Italiens historiska första major.

Woods hade gjort det omöjliga

Tolv år tidigare.

Året är 2006, det är april och vi befinner oss på Augusta National i Georgia. Francesco Molinaris bror Eudardo har lottats tillsammans med Tiger Woods i US Masters.

En annan fixstjärna, Phil Mickelson, skulle efter stor dramatik vinna tävlingen, men kanske spelade Tiger Woods under den här tidsperioden sin absolut bästa golf. Woods kom trea i Masters och vann sedan både British Open och PGA-mästerskapen.

Två år senare vann Woods sin senaste major; US Open.

Woods lyckades trots ett brutet ben ta sig till särspel och slog sedan Rocco Mediate över 18 hål på måndagen. Segern är en av de mest minnesvärda i idrottshistorien.

Woods hade åter gjort det omöjliga.

Men efter segern förändrades allt. Woods opererade sitt ben och blev borta under en längre tid. Samtidigt började ryggen ställa till det allt mer och i november 2009 föll hjälteglorian fullständigt när världens kanske mest uppmärksammade otrohetsskandal såg ljuset.

De senaste åren har sedan kantats av ryggoperationer, misslyckade comebacker, och andra skandaler.

Som förra året, när Woods i maj greps för drograttfylla, ett brott han senare erkände och han dömdes till samhällstjänst. I kroppen hade golfstjärnan smärtstillande och antidepressiva medel. Polisens bilder från gripandet spreds över världen, och Woods var på botten. 

Foto: JUPITER POLICE DEPARTMENT HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Därför var det många som tappade hakan när Woods i söndags åter var med i toppen och kämpade för att vinna det största som går att vinna inom golfvärlden.

På nytt frågade sig folk hur det egentligen var möjligt.

På nytt frågade sig folk, "hur fungerar egentligen Tiger Woods?".

Men det är ju egentligen inget nytt. Det är en fråga folk frågat sig sedan 1997.

– Jag har alltid försökt förklara för min pappa att komma tvåa suger och trea är ännu värre, sa Tiger i en av sina första och mest uppmärksammade intervjuer.

Han möttes då av skratt och fnys. Ingen kan ju vinna varje gång, påstod programledaren Curtis Strange.

Men det var Woods som skulle skratta sist.

”Blicken sa: Där fick du”

För att förstå vem Tiger Woods verkligen är måste vi gå tillbaka till hans barndom och uppväxten i Cypress, Kalifornien, där hans mamma Kultida och pappa Earl bodde vid den tiden.

Kultida kom från Thailand och lärde i ung ålder Tiger om de buddhistiska värderingarna. Han lärde sig tidigt också att meditera.

Men de person som tveklöst haft störst betydelse för Tiger Woods framfart på golfbanan är hans far Earl, en strikt man med bakgrund inom den amerikanska militären. Earl hade tjänstgjort för den amerikanska flottan under Vietnam-kriget och det var på en golfbana designerad åt soldaterna som Woods växte upp.

Redan vid ung ålder drillades Tiger Woods av Earl och hans kolleger.

Så här sa Earl Woods i Nike-reklam som publicerades efter hans död.

– Jag gjorde alla möjliga saker för att störa honom. När han började svingen kunde jag låtsas tappa hela min golfbag så att klubborna gjorde ett högt ljud när de dunsade mot marken. Då kunde han stoppa mitt i svingen, spänna blicken i mig, och sedan bomba ut bollen på fairway. Därefter vände han sig mot mig utan att säga ett ord. Men blicken sa "där fick du".

– Jag har många gånger sagt till Tiger att "du kommer inte att träffa någon annan människa som är lika starkt mentalt som dig själv, inte i hela ditt liv". Det har han inte gjort, och det kommer han aldrig att göra.

Foto: MARK J. TERRILL / AP

Tiger Woods egentliga namn Eldrick fick han av sin mor. Hon ville att namnet skulle börja med bokstaven E, precis som Earls. Det skulle sluta med K, för Kultida. Han fick sedan smeknamnet Tiger efter överste Vuong Dang Phong som innan han gick bort också kallats Tiger.

Vuong Dang Phong var en man som aldrig gav upp, inte ens när det var dumdristigt att fortsätta.

Ingen har räknat ut hur han fungerar

Vi hoppar än en gång tillbaka till den där dagen i juni 2008, när Woods vann sin senaste major.

Han ledde US Open med en runda kvar att spela, men den då 13-faldige majorvinnaren plågades av en stressfraktur och broskskador i vänster knä och inledde finalvarvet katastrofalt.

Men de kommande timmarna skulle utvecklas till en klassisk comeback.

Woods tvingades ta hjälp av sin caddie Steve Williams bara för att ta sig upp ur en bunker, men vägrade ge sig och när han kom till det 72:a och sista hålet var han trots alla bekymmer bara ett slag bakom ledande Rocco Mediate.

Woods inspel stannade fyra meter från hål, och efter att hans putt slagit hårt i hålets bakkant utbröt stort jubel, kamerasmatter och vilda glädjescener – scener vi i dag ser som så typiska för Tiger Woods.

Rocco Mediate och Tiger Woods var först att gå US Open under par sedan 2004 och nu väntade 18 håls särspel.

På måndagen var det dock inget snack om vem som var den starkaste.

Mediate hade inte en chans.

– Jag har alltid velat sitta ner och prata med Tiger om den där dagen, bara han och jag i ett par timmar, säger Rocco Mediate i en intervju med Golf Channel.

Foto: PAUL CHILDS / ACTION IMAGES © BILDBYRÅN

I intervjun försöker Rocco förklara det ingen någonsin lyckats klura ut – hur Tiger Woods fungerar.

Han använder ett exempel för att beskriva en känslokall men rättvis människa: The Players Championship, maj månad, nästan ett år senare.

– I min hand hade jag ett papper med flaggplaceringarna från vårt särspel i US Open. Dt har bara skrivits ut fyra sådana, en var till spelarna och en var till våra caddies, det var ganska unikt. På papperet finns förutom bilderna på flaggplaceringarna "US Open playoff" och datumet. Det var riktigt coolt, säger Mediate som ville ha Tigers autograf skriven på papperet.

– Jag lade flaggplaceringarna och ett foto på oss i Tigers skåp i omklädningsrummet tillsammans med en lapp där jag bad om hans autograf.

Woods signerade aldrig flaggplaceringarna. På fotot står det "Tiger Woods".

– Jag förstår inte varför han inte bara skrev "Rocco, du hade tur och trots att jag hade ett brutet ben slog jag dig ändå". Jag slängde fotot i papperskorgen.

Trots att han aldrig fick en personlig Woods-autograf vidhåller Mediate kollegans storhet.

– Jag har varit en stor supporter sedan första gången jag såg honom. Jag älskar sättet han genomför sitt jobb, och jag bryr mig inte vad någon annan säger; vi kommer aldrig att se någon som Tiger igen.

Woods liv skakas av skandaler

Ett halvår efter autografjakten skulle omvärldens bild av Tiger Woods förändras för alltid.

Den 25 november 2009 publicerade magasinet The National Enquirer den första av en rad skakande artiklar kring Woods privatliv. I den första hävdades att världsstjärnan hade affär med nattklubbsägaren Rachel Uchitel. Uchintel nekade till påståendena.

Två dagar senare, 2.30 på natten, lämnade Woods sitt hem i södra Florida och inte långt därifrån kraschade han in i en vattenpump.

Woods lät efter incidenten meddela att han inte skulle närvara vid sin egen välgörenhetstävling några veckor senare och inte eller spela några av årets återstående tävlingar.

Bilden blev snabbt allt klarare, otrohetsskandalen var ett faktum.

Den 2 december – efter det att US Weekly rapporterat om en kvinna som hävdat att hon haft sexuellt umgänge med Woods – bad han i ett pressmeddelande om ursäkt för sina felsteg. Inom de kommande dagarna hävdade ytterligare ett dussintal kvinnor att de också haft samlag med Woods.

Foto: INPHO/MORGAN TREACY / STELLA PICTURES STARSTOCK/PHOTOSHOT

Som en konsekvens av otrohetsskandalen bröt flera storsponsorer med Woods.

Än värre: Hans svenska hustru, och mamman deras två barn, Elin Nordegren begärde skilsmässa.

Hjälteglorian hade fallit. Tiger Woods vann inte en förrän han i mars 2012 tog hem BMW Championship. Det året segrade Tiger Woods tre gånger, och det efterföljande året blev det fem.

Men faktum kvarstår att den tidigare så dominante Woods inte vunnit en majortävling sedan den där duellen med Rocco Mediate 2008.

Senast han vann en tävling över huvudtaget var den 4 augusti, 2013.

När Woods tagit sig upp i ledningen av The Open slog han på hål nummer elva ut i publikhavet och gjorde omgående dubbelbogey.

Han slutade sexa i tävlingen.

Efter att han spelat klart sin runda hade Woods ett långt och emotionellt kramkalas med sina barn Sam och Charlie.

– Jag sa till dem att jag verkligen försökte ”Förhoppningsvis är ni stolta över er pappa för att han kämpade så hårt”, sa Woods till Golf Channel.

– De har sett vilka problem jag haft och smärtan jag genomlidit. Det var ganska emotionellt i och de gav mig en stor kram för att de vet hur mycket den här tävlingen betyder för mig och hur glad jag är för att vara tillbaka här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.