Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska stjärnan: ”Jag har en större chans nu”

Alex Norén siktar på topplacering i US Open. Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMIL LANGVAD / TT NYHETSBYRÅN

ÅKERSBERGA. Han är en av Sveriges mer anonyma världsstjärnor.

Men golfstjärnan Alex Norén håller på att erövra så väl PGA-touren som en plats i det stjärnspäckade Ryder Cup-laget.

– Det kanske hade varit det största jag varit med om ifall jag kommer med, säger Norén.

En svalkande sommarbris sänker sig över Ullna golfklubb i Österåker strax norr om Stockholm.

Den stekheta sommardagen är på väg att ta slut och banan fylls med spelare som lämnat sina arbetsplatser för att avnjuta en vacker sommarkväll på golfbanan.

Ute på sextonde tee står en svensk världsstjärna och insuper atmosfären i samband med ett sponsorevent. Förbipasserande grupper på banan kommer fram och snackar, tar kort och får ett och annat svingtips från Norén. Mellan varven jonglerar han bollen med en järnklubba. 

– Det är otroligt bra här från maj till november ungefär. Jag försöker få ut det bästa av svensk golf, säger Alex Norén.

Norén pluggade på college i USA och har även bott i Monaco på senare tid. Sedan ett par år tillbaka har han återigen sin bas på hemmaplan i Stockholm medan han flänger och far mellan kontinenterna och de olika tourerna.

– Sedan kanske Skåne hade varit bättre sett ur det hänseendet. Men nu råkar vi vara födda här. Jag gillar Sverige, det är otroligt bra för min fru och dotter att vara här. Sedan kan jag ta smällarna att åka lite längre ibland.

Är det jobbigt med alla resor?

– Det kanske tar mer stryk än vad man förstår. Det är ganska lätt att åka till USA men lite jobbigare att åka tillbaka. Sedan kanske man önskar att man var född i USA och att det var hem, säger Norén med ett leende.

Rankades som åttonde bäst i världen

Den gångna säsongen har Alex Norén etablerat sig i den absoluta världseliten. Efter vinsten i BMW PGA Championship i maj 2017 rankades Norén som världens åttonde bäste herrgolfare.

Länge har han varit en stjärna i Europa, men efter flera topplaceringar i USA (bland annat en rafflande särspelsförlust mot den forne världsettan Jason Day på Torrey Pines i januari) har Norén även blivit en spelare att räkna med i de stora sammanhangen.

– Jag är jättenöjd med min säsong. Det är klart, när man är mitt inne i det kan jag tänka att "fan, där skulle jag vunnit", men tittar jag tillbaka på helheten är jag jättenöjd. Förut har jag haft ett par bra toppar varje år, men det jag gjort nu är att jag jobbat upp mina sämre placeringar och fått upp jämnheten. Det gäller att prestera varje vecka, kämpa även för de mediokra placeringarna och inte låta några veckor försvinna.

I juni 2018 återfinns Alex Norén strax utanför topp 10 på 17:e plats på världsrankingen.

Vad krävs för att du ska kunna etablera dig som topp-10?

– Jag behöver få upp det långa spelet mer konstant. Jag har lagt upp en femårsplan där jag verkligen vill öka längden från tee. Då har jag kortare in till green, kortare klubbor och man kan gå enklare mot flaggan på par femmor. Det är direkt avgörande, ser man till de gångerna jag haft chansen att vinna har jag slagit längre från tee.

 

Det här är Alexander Norén

Namn: Alexander Norén

Ålder: 35.

Familj: Hustrun Jennifer, dottern Iris.

Bor: Östermalm, Stockholm. 

Blev golfproffs: 2005.

Högsta världsranking: 8, maj 2017.

Europatourtitlar: 9

PGA-tourtitlar: 0

Bästa majorplacering: Delad 6:a, The Open 2017.

Inspelade prispengar 2018: 31 miljoner kronor

 

Det kryllar av svenska golfspelare på världsnivå, både på herr- och damsidan. Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg har det senaste året plockat hem var sin major. Dessutom har nya herrstjärnor som Alexander Björk och Joakim Lagergren presenterat sig med varsina segrar på Europatouren.

Och sammanhållningen bland svenskarna ute i golfvärlden är bra.

– Den är jättebra. Särskilt på Europatouren, det är bara synd att vi inte är lika många som vi var för några år sedan. Men det är alltid bra stämning där ute. I USA har det blivit lite mer att man hänger för sig själv, många har sina familjer med sig. Golfen utvecklas också hela tiden och alla har lite fler coacher med sig, man spenderar mer tid i gymmet... det blir inte lika mycket häng längre. Tidigare var det ofta så att vi käkade middag tillsammans. Vi försöker spela inspelningsvarven ihop, men det är inte lika mycket tid att umgås längre.

 

LÄS MER: Norén missade titeln – efter ödesdiger miss

 

Nästa: US Open

Sommarens schema är hektiskt för Norén. Härnäst väntar US Open på Shinnecock Hills i New York.

– Jag ser fram emot det, särskilt nu när jag fått lite mer känsla för den amerikanska golfen. Det ska bli häftigt att spela på Shinnecock, otroligt cool bana. Jag har sett lite bilder så jag kan tänka mig ungefär hur den kan vara. Nu gäller det bara att träna inför det.

Är US Open den major du känner att du har störst chans i?

– Resultatmässigt har The Open varit bäst för mig, men jag skulle vilja spela bättre i US. Jag har spelat bra nu på flera tidigare US Open-banor, Torrey Pines exempelvis, så därför känns det som att jag har större chans nu än tidigare år.

Majors i all ära. I september väntar Ryder Cup i Paris. En prestigefylld match mot ett stjärnspäckat amerikanskt landslag med Dustin Johnson, världsettan Justin Thomas och, förmodligen, Tiger Woods.

Dit är Alex Norén just nu kvalificerad som ende svensk. Men riktigt så långt fram vågar han inte se.

– Det hade varit en jättestor bonus om jag kommer med. Hade varit kul att få spela mot USA, men det är hela sommaren kvar och otroligt mycket poäng kvar att spela om. Jag försöker att inte tänka så jättemycket på det, jag vet om att jag måste fortsätta spela bra.

– Men det är klart. Det hade varit otroligt stort. Kanske det största jag varit med om ifall jag kommer med.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!