Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska golfförbundet bryter med Henrik Stenson

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Henrik Stenson valde i somras att bli en del av den saudistödda LIV-touren.

Nu väljer Svenska golfförbundet att inte förnya sitt samarbete med Stenson.

– Vi tycker att Henrik inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer, säger förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson. 

”Självklart kommer förbundets beslut inte påverka vårt arbete med att utveckla junior- och paragolfen i Sverige”, svarar Stenson. 

För TT berättar Håkansson att golfförbundet har diskuterat frågan sedan i somras, då Stenson blev en del av LIV-touren och då samtidigt petades från sitt kaptensuppdrag för Europas Ryder Cup-lag, och att de ville spela klart säsongen innan de fattade ett beslut.

– Vi har kommit fram till att vi inte förnyar samarbetet med Henrik inför 2023, säger Håkansson.

Hur kom ni fram till beslutet?

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden.

”Krockar med vår värdegrund”

– LIV-golfen är ingen sådan plats. Vi ser det snarare som en uppvisningsserie och då tycker vi inte att det passar ihop. Det är skälet helt enkelt, det krockar med vår värdegrund när det gäller idrott.

Stenson har tidigare varit ambassadör för golfförbundets paragolf och han har även haft en juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson.

Gäller beslutet för 2023 eller på obestämd tid?

– Vi vet inte, jag ska vara jättenoga med att säga att Henrik Stenson är den bästa manliga golfaren vi haft i Sverige, en fantastisk förebild på många sätt som gett många drömmar och många glädjeämnen att titta på, säger Håkansson.

Vet ej Stensons respons

Håkansson fortsätter:

– Ingen tar ifrån honom vad han har gjort för svensk golf, hans framgångar kommer vara eviga och det hoppas jag och tror att man kan särskilja. Det är två olika saker. Men just nu tycker vi inte att han är lämplig som förebild i vår juniorverksamhet och i vår paraverksamhet.

Hur tog Henrik emot beskedet?

– Det vet vi faktiskt inte, vi hade en dialog med honom för någon vecka sedan, informerade honom att vi stod inför det här, bad om återspel, fick en del återspel, men det är ingen regelrätt förhandling på något sätt. Det är en dialog och nu har vi meddelat hur vi ställer oss.

Vad krävs för att ni ska samarbeta med honom igen?

– Det är hypotetisk fråga tycker jag, det är två parter. Henrik ska vara intresserad, vi ska vara intresserade, nu väljer vi att inte förnya.

Stensons svar

Henrik Stenson beklagar att Svenska golfförbundet valt att inte förnya samarbetet.

”Vi tackar SGF (Svenska golfförbundet) för samarbetet och önskar dem all lycka i framtiden och beklagar att mitt stora engagemang och ekonomiska stöttning genom Henrik Stenson Foundation inte längre är önskvärt”, skriver Henrik Stenson i en kommentar till TT. 

Stenson har tidigare varit ambassadör för golfförbundets paragolf och han har även haft en juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson. Förbundets beslut kommer inte att stoppa Stenson från att fortsätta engagera sig:

”Självklart kommer förbundets beslut inte påverka vårt arbete med att utveckla junior- och paragolfen i Sverige och vi ser fram emot att bjuda in till Stenson Sunesson Junior Challenge och Henrik Stenson Paragolf Challenge i sommar.”

Stenson har tidigare, med andra spelare som valt att bli en del av LIV-touren, stängts av från spel på PGA-touren. Däremot är det ännu inte känt hur Europatouren, som också är kritisk mot den saudistödda touren, kommer ”straffa” LIV-spelarna.

Stenson arrangerar sedan tidigare den svenska tävlingen Scandinavian Mixed, som är en del av Europatouren, ihop med Annika Sörenstam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.