Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan i laget avslöjad: ”Ville inte spela med mig”

Webb Simpson, Tiger Woods och Patrick ReedFoto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Dustin Johnson, Jordan Spieth och Brooke KoepkaFoto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Storfavoriter på papperet.

Men USA åkte på en chockförlust mot Europa i Ryder Cup – och efteråt avslöjar Patrick Reed osämjan i det stjärnspäckade laget.

– Det uppenbara problemet var att Jordan (Spieth) inte ville spela ihop med mig, berättar han för NY Times.

USA vann den senaste upplagan av Ryder Cup på Hazeltine 2016 och var storfavoriter även i Paris. Det pratades till och med om att amerikanerna hade det bästa laget i Ryder Cups historia. Men utgångsläget var ändå tufft för USA – som inte vunnit på europeisk mark sedan 1993.

Europa hade fyra poäng tillgodo inför söndagens avgörande singelspel, men där började marken skälva under de europeiska fötterna. Justin Thomas, Tony Finau och Webb Simpson vann sina matcher i inledningen och vid det tillfället var USA bara en poäng bakom Europa och en jättevändning såg ut att vara på gång.

Hyllar lagsammanhållningen i Europa

Men sedan vände det. Danskrookien Thorbjörn Olesen utklassade Jordan Spieth och när spanjoren Jon Rahm knäckte Tiger Woods på det sjuttonde hålet hade Europa amerikanerna i brygga.

Europa hade då 12,5 poäng säkrade och behövde bara två poäng till för att ta hem pokalen. Engelsmannen Ian Poulter vann sin match mot världsettan Dustin Johnson och när Phil Mickelson gav upp på det sextonde hålet efter en vattenträff var saken klar.

– Det här betyder mer än alla majortävlingar, sa italienaren Francesco Molinari som vann samtliga fem matcher under helgen.

– Jag är väldigt stolt, ännu stoltare nu än i torsdags kväll. Grabbarna har varit fantastiska, helt otroliga. Hur de har sporrat varandra och kommit samman som lag... det är fantastiskt. Mitt jobb att guida dem har varit väldigt enkelt, hyllade Europas kapten Thomas Björn i Viasats sändning.

Reed sågar laguttagningen

Samma lagkänsla verkar inte ha funnits i USA. Tiger Woods spelade oinspirerat och kroppsspråket såg uppgivet ut. Den kontroversielle Patrick Reed fick tidigt negativa rubriker efter att ha skrikit ”motherfucker” så det hördes i tv efter ett missat utslag.

I en intervju med NY Times avslöjar nu Reed sprickan i USA:s lag. Reed, som tidigare spelat bra ihop med Jordan Spieth, parades nu ihop med Tiger Woods – trots att det var hans andraval som partner. USA:s kapten Jim Furyk valde i stället att para ihop Spieth med barndomsvännen Justin Thomas. Anledningen ska, enligt Reed, ha varit att Spieth inte ville spela ihop med honom.

– Det uppenbara problemet är att Jordan (Spieth) inte ville spela med mig. Jag har inga problem med Jordan, och helt ärligt spelar det ingen roll om personen jag spelar med gillar mig eller inte, så länge vi är framgångsrika för laget. Vi vet hur vi ska göra varandra bättre, vi får jobbet gjort, säger Reed.

”Inte smart att bänka mig”

Reed och Woods förlorade sin första match på fredagen och Furyk valde sen att bänka Reed på eftermiddagen. På lördagen parades Woods och Reed återigen ihop – och förlorade igen. Påföljden blev den samma: Reed bänkades till eftermiddagens matcher.

– Att bänka någon lika framgångsrik som mig i Ryder Cup två gånger var inte smart gjort, kritiserar Reed, som hade väntat sig att få spela ihop med Spieth åtminstone den andra dagen.

– Jag trodde att han (Furyk) skulle gå tillbaka till lagen vi spelat ihop med tidigare och varit framgångsrika med, säger han. 

Reed avslutar med att såga USA:s lagsammanhållning.

– Varje dag såg jag skylten "Lämna ditt ego vid dörren" i vårt omklädningsrum. Uppenbarligen lyckades Europa bättre än oss.