Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sörenstams kritik: ”Det är så synd”

Annika Sörenstam Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Annika Sörenstam intervjuas i Expressen TV Foto: CAROLINE LARSSON

Är du golfproffs på damernas Europatour får du finna dig i att spela tio tävlingar på andra kontinenter.

Det är dags att de traditionella golfländerna i Europa tar sig i kragen, anser legendaren Annika Sörenstam.

– Varje land borde ha en tävling, säger hon till TT.

Damernas Europatour är i princip endast en europeisk tour till namnet. Endast nio av 19 tävlingar avgörs på europeisk mark. Då räknas majortävlingarna Evian Championship och British Open in, men där får långt ifrån alla med spelrättigheter på Europatouren delta.

Detsamma gäller en stortävling i Skottland i augusti, som arrangeras tillsammans med amerikanska LPGA-touren.

– Jag har tyvärr inte all information och inte heller alla svar, men det är ju inte riktigt en Europatour. Det är det som är så synd. Jag vet att de försöker, men vi borde ha en starkare tour i Europa om man tänker på alla de framgångar vi har haft i Solheim Cup, säger Annika Sörenstam.

"Ett ansvar"

Europatourens åtta första tävlingar avgjordes i Förenade Arabemiraten, Australien (tre tävlingar), Sydafrika, Jordanien, Marocko och Dubai. Första tävlingen i Europa hölls i Spanien i mitten av maj och då agerade Annika Sörenstam värd för La Reserva de Sotogrande Invitational.

– Det känns som att varje land måste köra sin del. Varje land borde ha en tävling och vi har så många duktiga svenska tjejer. Jag tycker att vi har ett ansvar att ha en tävling. Om varje land har en tävling skulle vi kanske ha 20–25 tävlingar per år, säger Sörenstam, som är världens mest segerrika damgolfare genom tiderna.

Precis som för herrarna är det på USA-touren (PGA och LPGA) de stora prispengarna finns. Svenska golfförbundet har medvetet satsat på en träningsbas i Phoenix, Arizona, som ska underlätta för svenska herrar och damer att bedriva sin satsning från USA. Alla tar sig dock inte igenom nålsögat och får spelrättigheter på LPGA-touren.

– Det är inte bara att hoppa in på LPGA för de som drömmer om att bli proffs. Hela världen är ju där – det finns ju inte plats för alla. Om golfen ska växa i Europa känner jag ändå att vi som svenskar borde hjälpa till på något sätt, säger Sörenstam.

Ändrad mentalitet

Sverige har dock inte haft en Europatourtävling för damer på fyra år och samma visa var det åren 2009–2012. Den senaste var Helsingborgs Open, som avgjordes 2015 på Vasatorps golfklubb.

– Vad jag har förstått så satsas det i Sverige mycket på lag(idrotter), men golf är ingen lagsport. Men å andra sidan är det ju en stor sport ur ett medlemsperspektiv. Man kanske måste ändra mentaliteten på något sätt.

Europatourtävlingar för herrar har arrangerats i Sverige varje år sedan tidigt 1970-tal, men de som har arrangerat damtävlingar har haft svårt att hitta tunga sponsorer. Samma problem upplevde Sörenstam själv med sin svenska proffstävling 2005–2008.

– Det är bara hoppas att konjunkturen vänder och att man satsar på damer, och att vi kanske kan få en tävling här i Sverige igen.