Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Får medalj av Trump: ”En stolt amerikan”

Annika Sörenstam.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Donald Trump.
Foto: US PRESIDENT DONALD J TRUMP TWITTE / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oroligheter utbröt utanför kongressbyggnaden i Washington på onsdagen. Fura människor omkom.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I går stormade uppretade Trump-anhängare kongressen.

I dag träffade den avgående presidenten Annika Sörenstam och gav henne ”Presidential Medal of Freedom”.

”Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad”, skriver Sörenstams make Mike McGee i ett sms till DN.

Det utbröt stort kaos när anhängare till Donald Trump stormade den amerikanska kongressen under onsdagen i ett försök att stoppa kongressens fastställande av valresultatet.

Det blev skottlossning i byggnaden och fyra personer dog.

Dagen efter kravallerna mötte Donald Trump den svenska golflegendaren Annika Sörenstam för att ge henne ”Presidential Medal of Freedom” – Presidentens frihetsmedalj.

Annika Sörenstam kommenterade sitt möte med Trump i ett sms till SportExpressen.

”Ja, det händer snart. Allt är bra. Lugnt och inga problem”, skriver Sörenstam.

Sörenstam får medalj från Trump

Redan i mars var Annika Sörenstam inbjuden till Vita huset för att ta emot medaljen från Donald Trump men coronapandemin ställde till det och i stället fick hon alltså ta emot den under torsdagen.

”I dag delade president Donald J. Trump ut Presidentens frihetsmedalj till Babe Zaharias. Presidenten delade också ut priset till de tidigare tillkännagivna mottagarna Annika Sörenstam och Gary J. Player”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

I ett sms till DN kommenterar också Sörenstams man Mike McGee utmärkelsen. 

”Annika utsågs som mottagare till Presidentens frihetsmedalj i våras, och bjöds in till att medverka vid ceremonin för flera veckor sedan. Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad över att få ta emot utmärkelsen”, skriver McGee.

Medaljen har tidigare delats ut till bland andra Nelson Mandela, Martin Luther King och Sörenstams golfkollega Tiger Woods. 

Har spelat golf med presidenten

Den sittande presidenten kan dela ut medaljen till personer som gjort ett ”särskilt anmärkningsvärt bidrag till den nationella säkerheten i USA, för världsfreden eller kulturella eller andra offentliga eller privata ansträngningar”.

Annika Sörenstam har både svenskt och amerikanskt medborgarskap och i samband med att det stod klart att hon skulle få medaljen i mars förra året gav hon en kommentar till lpga.com.

– Det här är USA:s högsta civila utmärkelse och definitivt den mest förnäma utmärkelse jag någonsin har fått. Min reaktion var en våg av känslor. Det var verkligen gåshud. Sedan tacksamhet, stolthet och ödmjukhet, sa Sörenstam.

– Jag är enormt tacksam mot president Trump för denna ära och allt som den representerar för mig, min familj, LPGA-touren och Annika Foundation.

Sörenstam har tidigare också berättat för SportExpressen om hur hon umgåtts privat med Donald Trump och även besökt honom i Vita huset.

– Det var ju väldigt intressant, väldigt spännande. Jag har spelat golf med honom säkert ett dussin gånger innan han blev president. Han är en stor supporter av damgolf, sa Sörenstam.

Katie och Kelly berättar för Expressens Johan Eriksson om deras syn på onsdagens händelser

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.